Miért jobb a többistenhit mint az egyistenhit?
  • Jungbluth
    #180
    Gezukam: Azért vigyázni kell az "az istenek nagyon is emberiek, ezért nem tökéletesek"-kel, azoknak az isteneknek is mélyen gyökeredzik a jelentésük. Igaz, hogy sok töltelék isten van, aminek tényleg semmi értelme, de az alapistenek komoly szimbolikát hordoznak. És ez nem csak az emberrel van kapcsolatban.
    Igen, az egyistenhitnek előnye a jóságos Isten kép. És lehet, hogy gondja van ránk, de attól még ugyanúgy ő a nagy Egy, mi meg a milliárd kicsi. Az a baj, hogy az istenek mellett az értékrend is más a mono., és polo. vallásokban, ezért igazán nehéz megítélni, hogy melyik a jobb.
    Nem tudom... Nekem az Egy Istenről mindig a jellegzetes kommunista vezető ugrik be, aki "gondját viseli" az ő szeretett népének. És ahogy a kommunista hatalmak alatt is az emberek szolgamódra ajnározzák úrukat, a keresztény hívők is eléggé alá vannak rendelve ennek a jóságos bácsinak. Szóval még mindig a túl erős szembenállás nem tetszik itt. Persze ezzel nem azt mondom, hogy a keresztények szolgalelkűek lennének, csupán van egy ilyen hatása ennek a vallásnak.