Budapest - Bamako
  • madass
    #9
    A hivatalos versenyútvonal 8760 kilométer a 2008-as futamon

    Útvonal:

    A Budapest-Bamako 2008-as útvonala nyolc országot érint: Ausztria, Olaszország, Franciaország, Spanyolország, Marokkó, Mauritánia és Mali. Autópálya, hegyi szerpentin, sivatagi betonút, homokos, tevefüves, tengerparti hullámos, kavicsos, salakos, havas, esős, nedves és száraz utak szerepelnek a palettán. A hivatalos verseny útvonal motorral vagy terepjáróval ajánlott csak. A túrakategóriában indulók egy egyszerűbb alternatív útvonalon juthatnak el a célig Bamakoig.

    Verseny és túra útvonal:

    A hivatalos versenyútvonal 8760 kilométer lesz a 2008-as futamon. A távot direkt úgy állítottuk össze, hogy a túra kategóriában indulók, ha egy picit le akarnak maradni, pihenni, lazítani, várost nézni, akkor is utol tudják érni a mezőnyt. Például, ha valaki Marrakechbe és Cassablancaba akar menni az, kihagyhatja a január 16, 17, 18 etapot és január19-én találkozhat a mezőnnyel. Vagy ha valakinek Mauritániában technikai gondjai adódnak az Noukchottban szerelhet 3 napig, kihagyja a január 21. és 23. etapot és január 24-én Kiffában találkozhat a mezőnnyel.

    Magyarországon a következő városokban láthatják a futamot: Budapest Lánchíd, Bach-csomópont, M1-M7 közös szakasz, 8-as út Székesfehérvár, Veszprém, Körmend.

    Európai szakasz:

    Az európai szakasz változatlan marad az előző évekhez képest. Budapestről rajtolunk. Velencében töltjük az első éjszakát majd a francia Riviérát támadjuk be, és döngölünk le Dél Spanyolországig. Aki Európát ki akarja hagyni, az komppal átmehet Genovából Nadorba.

    Marokkó és Nyugat-Szahara:

    A kelet marokkói Nadorban hagyjuk el a kompot. Marokkóban az izgalmas Atlasz-hegység és a kősivatagos szaharai részek után az oázisok világán haladunk át Zagora, Foum Zgid és Tata érintésével. A 2008-as futamon újdonság lesz Smara városa, ahol eddig még nem járt a Bamako mezőnye.

    Mauritánia:

    Mauritániában megkezdődik az igazi homoksivatag. Az első éjszakát a tengerparton töltjük a sivatagban Bou Lanoar városa közelében. Majd átkelünk a Banc Darguin National Parkon, ahol idén is megrendezzük a Bamako Beach Party-t. Nouakchott után Afrika szíve fele vesszük az irányt, de előtte még egy kemény sivatagi napot kell telesítenünk Tidjikja és Kiffa között.

    Mali:

    Az első mali nap első felében véget ér a betonút és offroad szakaszokon kell megküzdeni a szavannával. Nara városa mellett ér véget az első etap. Másnap vályogkunyhók, bozótos szavannák, fekete nők, oh, oh, oh Afrika. Segouban ér véget a második mali etap, ahonnan már vagy betonút viszi a kisfiúkat, vagy pedig egy látványos, de kemény szakasz a férfiakat Bamakoba.



    Napi etapok:

    1. Nap. Január 12. 7.30 - Budapest, Kossuth tér, Parlament előtti parkoló.
    Cél: Velence
    Napi autózás: kb. 705 km
    2. Nap. Január 13.
    Cél: Meyreuil
    Napi autózás: 776km
    3. Nap. Január 14.
    Cél: Sangonera La Seca (Spanyolország) Murcia közelében.
    Napi táv: kb. 1121km
    4. Nap. Január 15
    Cél: Nador (Marokkó)
    Napi autózás: kb. 220 km
    5. Nap. Január 16.
    Cél: Tinerhir (Tinghir)
    Napi autózás: kb. 852 km
    6. Nap. Január 17.
    Cél: Tata.
    Napi autózás: kb. 580 km
    7. Nap. Január 18.
    Cél: Tatuin bolygó Smara és Tan Tan között.
    Napi autózás: kb. 480 km
    8. Nap. Január 19.
    Cél: Dakhla
    Napi autózás: kb. 650 km
    9. Nap. Január 20.
    Cél: Nouadhibou
    Napi autózás: 425 km
    1O. Nap. Január 21.
    Cél: Nouamghar (Mamgar) B2 Beach Party
    Napi autózás: 491 km
    11. Nap. Január 22.
    Cél: Nouakchott
    Napi autózás: 153 km
    12. Nap. Január 23.
    Cél: Tidjikja
    Napi autózás: 750 km
    13. Nap. Január 24.
    Cél: Kiffa
    Napi autózás: 400 km
    14. Nap. Január 25.
    Cél: Nara, Mali
    Napi autózás: 551 km
    15. Nap. Január 26.
    Cél: Segou
    Napi autózás: 346 km
    16. Nap. Január 27.
    Cél: Bamako
    Napi autózás: 235 km