Mcsiv#60
sokan meg fognak kövezni ezért a véleményemért, de hát felvállalom.
Meglátásom szerint még nem találtak fel/csináltak jó operációs rendszert, az xp is szar, a vista is, ugyanúgy mint a macos, a linux és bsd társai. Mindnek van előnye a másikkal szemben, mindnek megvan az a sajátossága, ami miatt egy adott területre vetítve jó rendszernek lehetne nevezni. Vegyük az xp-t, sp2-ig elviselhetetlenűl szar volt néhány helyzetben, hála égnek mára már kiforrotta magát arra a szintre, hogy használni lehessen. Vista? Felraktam, leszedtem, vissza XP. Hihetetlenűl sok erőforrást zabál, egy csilli-villi felületért nem éri meg nekem beruházni egy x-szer akkora teljesítményű gépbe, hogy ugyan azokat az eredményeket kapjam, mint elődjével kapcsolatban. Linux? Hála égnek fellendülőben van, aminek nagyon örülök, de sajnálatos módon neki is megvannak a hiányosságai (értem ez alatt a felhasználó barát működést). Jó, sokan fognak jönni azzal, hogy felraknak y ablakkezelőt, egy jó windows skin-t és ugyanúgy fog kinézni, minden ugyanott lesz, de a felhasználó barát működés nem csak a gui-ban áll meg. Ez a skines dolog szép és jó, csak telepítsen egy átlagfelhasználó olyan drivert, programot, ami esetleg nincs a csomagok között (letölti, tar-al kicsomiz, ./configure, make, make install, ha esetleg nem fordul le, keresni a függőségeket, esetleg hibákat, ha más rendszerre készült, makefile illetve forras buheralas). BSD-t még desktopra nem használtam, de több tucat BSD szervert pakoltam már össze, neki is megvannak a sajátosságai, nagyon sokmindenért imádtam és átkoztam is egyben. MacOS? Ő az akivel nekem még nem sikerült kibékűlni, valahogy nem esik kézre a működése(ez személyes véleményem, nem általánosságra értettem). Csak a házunkban fellelhető mind, nálam desktopon XP, testvéremnél vista, anyám gépén linux, apámnál macos és a hálózatot egy bsd szerver szolgálja ki.