H001.jpg
  • J R Oppenheimer
    Igazából az Assad-rezsim miért vetne be vegyi fegyvert? Különösen úgy, hogy Obama kijelentette, hogy az lesz a 'red-line'. Nem vagyok szakértő, de nekem az jött le, hogy bombázásokkal is szépen pusztultak a felkelők, pl. Aleppoban. Juteszembe, van már valamilyen felkelő szervezet akit a Nyugat támogatna? Kicsit el vagyok maradva a témában, de mintha legutóbb még rossz iszlamista vagy mégrosszabb iszlamista között lehetett volna 'választani'. Mert ha még mindig nincs, a rezsim esetleges bukása után ( bár légicsapásoktól biztos nem fog megbukni) is ott lesz a megoldatlan a helyzet.
    Mivel jobb okot nem találtam, a legkorektebb magyarázat a légicsapásokra az lehetne, hogy USA nyomást gyakoroljon Szíriára és a vele szövetséges Iránra, hogy ne térjen le a dollár alapú olajkereskedelemről. Mindkét ország a közelmúltban próbálkozott ezzel. 'Petrodollar Warfare'-nek hívják a jelenséget és Irak esetében is egy 'valid' magyarázattal szolgált, bár korántsem egy biztonságpolitikai szakértőtől származik. Erről mit gondolunk?