-
Anno az MTV-nek volt olyan reklámkampánya, amelyben arra hívták fel a figyelmet, hogy a 2662 (? fejből írom) áldozat miatt (WTC elleni terrortámadás) összefogott az egész világ a terrorizmus ellen - és hogy össze kellene fogni a szegénység, a hajléktalanság, stb. érdekében is. Egyetlen sugárzás után betiltották, mivel sértette a hatóságok szerint a közizlést (a leomló WTC tornyok voltak a háttérben, mellette az áldozatok száma, alatta hogy mennyien élnek a szegénységi küszöb alatt, mennyi hajléktalan van, stb.).
A lényeg, hogy az USA elérte, hogy egy terrorista-ellenes koalíció induljon, ami ebből a szempontból még nem lett volna rossz dolog (azért ne felejtsük el, hogy Bin Ladenék nem a először próbálkoztak a WTC-nél, és már robbantottak előtte két Afrikai országban is), ami viszont igen, hogy túl magasra rakták a lécet. Ők nem csak a Bin Laden féle csoportot akarták megdönteni, hanem a fészket adó Tálib rendszert is. A Talibánt sem kell sajnálni, ugye emlékszünk arra, amikor a világörökség részét képező hatalmas kőfalba vájt ősi szobrokat robbantottak fel, mert nekik úgy tetszett, hogy egyéb játékos dolgaikról ne is beszéljünk. Már anno írtam, hogy Afganisztánban az életben nem lesz külső segítség nélkül működőképes demokratikus kormány, ez a vélemény azóta csak erősödött. Ráadásul ezzel az erővel még legalább féltucat országot kéne hasonló szinten "demokratizálni", kezdve Szomáliával.
Azt ma már az amerikaiak is látják, hogy rövid távon nincs esély sikerre, ezért úgy Irakban, mint Afganisztánban az az elképzelés, hogy a kivonulás előtt igyekeznek gatyába rázni az ország hatalmi bázisát, és a fegyveres erőket, amire támaszkodnak, és tartsanak majd ők rendet a saját portájukon. Emiatt is szorgalmazza Obama, hogy minél hamarabb kivonuljanak. Nyáron kiderül, hogy Irak esetén mennyire válik be - és aztán jövőre talán kiderül, hogy Afganisztánban beválik-e. Nem lennék meglepve, ha mindkét esetben a válasz nemleges lenne.
Szerintem ez esetben elég volt egyetlen ostoba ember (W. Bush) és a körülötte gyülekező "héják" szűklátókörűsége arra, hogy ilyen hihetetlenül hibás lépést tegyenek. Azonban az ilyen léptékű hibás lépések korrigálása nem megy az egyik pillanatról a másik. Ha az USA kivonul Irakból, és az egyből utána összeroskad, akkor egyértelmű lesz, hogy kinek a hibájából történt mindez. Ezért először fel kell építeni egy olyan burkot, ami legalább ideig-óráig még a felszínen tartja a rendszert, hogy rá lehessen fogni, hogy ők szúrták el. Szerintem most mind Afganisztánban, mind Irakban ez folyik.
A nagyobbik kérdés, hogy utána merre fordul az USA figyelme, mert én arra tippelek, hogy a jelenlegi kivonási szándék mögött az áll, hogy végre talpra állítsák a hadsereget (az Iraki és Afganisztáni háború durván megterheli a büdzsét, nagyon sok fejlesztési program miatta állt le), hogy később máshol szükség esetén megvédhessék amerikai valóban fontos érdekeit.