-
Szerintem bölcsebb lett volna, ha Izrael kéri az ENSZ-t, hogy határozatban ítéljék el a Hamasz-t. Hosszú távon hasznosabb, ha a politikai bázisát támadja, ha a Hamasz-t ilyen módon veszi célba, akkor a Hamaszhoz kerül a labda. Ha tovább folytatja a támadásokat, akkor a nemzetközi porondon szerepel le, ha nem folytatja a támadásokat, akkor a szélsőséges arculatát veszti el, amivel maga mellé állíthatja az embereket. Ha hosszú ideig nem történik semmi effektíve, akkor a tehetetlenség érzése kezd úrrá lenni a Hamasz tagjain, és ez belső ellentétekhez vezethet. A Hamasz kétféle képen oldhatja fel, az egyik ha nyílt szinten támadást indít, vagyis fordított politikai helyzet áll elő (ie.: Izrael sokkal könnyebben elfogadtathat egy, a mostanihoz hasonló katonai akciót a nemzetközi porondon), vagy kénytelen lesz politikai megoldás felé fordulni.
Nem vitás, hogy Izraeli részről nagy önuralomra lenne szükség ehhez, és az is biztos, hogy jelenleg egy ilyen megoldás nem lehetséges náluk. Én mindenesetre valami ilyesmi taktikát alkalmaznék az ő helyükbe.
A mókás az, hogy a Hamasz helyében pontosan azt tenném, amit most ők tesznek. Addig provokálnám az Izraelieket, amíg háborús helyzetbe nem kerülnek, és a civil áldozatokat folyamatosan hangoztatva szereznék nemzetközi támogatást. Ha a helyzet kellően elfajul, akkor sokkal jobb helyzetből lehet tárgyalóasztalhoz ülni. Igen, ez indokolatlanul sok áldozatot követel a Palesztin néptől, igen, roppant terheket ró az amúgy is elkeseredett helyzetben lévő Gáza-övezetnek, és igen, nem jelent gyors megoldást. De ha a Fatah-hoz fel akarnak nőni a politikai hadszíntéren, akkor drasztikus megoldásokhoz kell folyamodniuk, mivel per pillanat nincsenek egy súlycsoportban, márpedig a részükről ez egyben belpolitika is, hiszen a Fatah vs. Hamasz ellentétet kezelniük kell. A gond ott van, hogy szerintem a Hamasz nem politikai megoldásokban (békében) gondolkodik hosszú távon. Számára a béke nem megoldás semmire, mivel nem rendelkezik olyan infrastruktúrával, mint amit a Fatah ha mégoly dekadens és korrupt módon is, de kiépített magának.