13596
H001.jpg
  • Molnibalage
    Ezt talán fejtsd ki bővebben.
  • Molnibalage
    Mert az is elismerte emlékeim Izrael állam létét. A Hámász viszont asszem nem. OK, akkor viszont játszuk egyenlőan a játékot. Akkor Palesztína sem létezhet, mert egyazon ENSZ határozat hozta létre mindkettőt. Jaaaaaaaaa, hogy erről derogál említést tenni?
  • Strahd_
    Ami szamomra erdekes hogy mind a 2 szervezet terrorszervezet, es en ugy tudom az az allamok kozti megallapodas hogy terroristakkal nem targyalnak akkor ezen 2 szervezettel meg miert igen?
  • Strahd_
    En ugy tudom , de lehet hogy tevedek hogy a Hamaszt nem ismerte el Izrael, es forditva sem.

Ha most Izrael leul targyalni a Hamaszal akkor ezzel Izrael elismeri a terror szervezetet mint uralkodo. A fatah ot elfogadta Izrael mint targyalo partnert 93 ban.

Szerintem ha a harcok tovabb folynak akkor a kovetkezo valasztasokkor a Fatah nyerhet vele hogy az o ideje alatt legalabb volt elelem a varosban es a hamasz csak kihasznal mindenkit stb stb

Ebbol gondolom en hogy nem erdeke a Fatah nak sem hogy beke es valami normalis megallapodas szulessen a fo rivalisa es Izrael kozott.

Ami tortenhet, mivel latszik hogy a Hamasz nem tudja betartani a tuzszunetet, de itt van a "josagos" fatah ai 2008 ota Izrael vedelmet elvezi, bemennek es rendet raknak es igy a Hamaszt lehetetlenne teszik.
    Ergo a nyugati allamoknak a megoldas a Fatah lenne es nem a Hamasz stb

en ilyenekre gondoltam amikor azt irtam a Fatahnak miert jo a mostani haboruskodas.
  • [NST]Cifu
    A Fatah-nak miért jó a jelenlegi helyzetben a háborúskodás?
  • Pluskast
    Hááát... Ha abból az egyszerű logikából indulok ki, hogy ha az én családom vagy barátom vagy ismerősöm egyikét megöli, mondjuk egy szerb egy román stb illető politikai okok miatt nem hiszem, hogy nem kezdenék el általánosítani. Márpedig 60 év alatt elég sok ilyen cselekmény történt.
  • Strahd_
    Fatah nak se erdeke a beke. Szerintem a civil lakossag nem gyuloli egymast. Inkabb a politika az ami felkorbacsolja az indulatokat.

• Molnibalage
    Szerinted az emberek többsége háborúzni akar? Nem. Mondjuk ennek fényében azért érdekes a Hámász választási győzelme...
  • Pluskast
    Az a baj mind a palesztinokkal mind az izraeliekkel, hogy tiszta szívből gyűlölik egymást. Sajna mind a 2 oldalon a szélsőség uralkodik és ezáltal az általános gyűlölet ami szerintem már olyannyira mélyen gyökeredzik, hogy talán nem is lehet kiirtani soha. Erre legjobb példa Ichak Rabin meggyilkolása. Kinyírták az izraeli szélsőségesek mert békét akart. A fatag is inkább szeretne normális életkörülményeket de a hamasz miatt ez nem megy. Még csak az esélyét sem látni, hogy valamiféle hosszú távú rendezés lesz. Lehet, hogy 1 évig - talán 2 is -béke lesz de utána megint egymásnak fognak esni.
  • Strahd_
    Cifu nak ebben igaza van , csak ekkor bejon az hogy Izraelben lassan valasztasok lesznek es onuralmat nehez ugy tanusitani ha lonek rad,
    ha nem reagalnak semmit akkor mondjuk Libanon utan Sziria is elkezdheti a lovoldozest mert miert ne.
    Ha reagalnak akkor meg a vilag iteli el az Izraelieket, hogy miert lonek a civil lakossag koze bujt hamasz "harcosok" ra loni.

Sajna nem lesz soha beke :( mert nagyon sok politikai eronek nem erdeke hogy beke legyen ott.

Pedig ha sikerulne beket hirdetni szerintem az a terulet "csodak" ra lenne kepes fejlodesben.
  • Strahd_
    Miert adna munkat? szoval szerinted az a megoldas mondjuk egy szomszed nep, legyen mondjuk hamar ugy is eliteled Szerbia elkezd raketakat loni rad, folyamatosan jonnek ongyilkos merenylok at a hataron, akkor te inkabb kinyitod a hatarokat es tart karokkal varod vagy lezarod a hatart es ha akarnak valamit menjenek mas orszag fele ha munkat akarnak.

Mielott kialakult a mostani helyzet Izrael munkat adott es nyitva voltak a hatar atkelok megszaporodtak a tamadasok, ezt ugy oldottak meg hogy lezartak a hatarokat es falat epitettek.
  • Strahd_
    Az a baj hogy a penz nagy resze nem arra lesz koltve amire kellene szerintem hanem fegyverekre.

Szerbia kerdeseben meg szerintem az egyesult allaom meg akarta mutatni hogy muzulman barat es hogy nem a muzulmanok ellen haboruznak hanem csak az iraki, afganisztani elnyomo rezsim ellen emiatt boszniaban es koszonovban a muzulmanok oldalara altak a szerbekkel szemben.
    En nem tudok rola hogy hany muzulman , alban stb vezetot vittek a nemzetkozi birosagra azok miatt amit a szerb lakossag ellen kovettek el.

• degenerator
    mint mi afganisztánban, gondolom, újjáépítési csoportok....
  • Pluskast
    Na ja... Épp haza fel hallgatom a kocsiban az info rádiót és a hírekben bemondják, hogy Izrael bejelentette az egyoldalú tűzszünetet, majd a részletes beszámolóban elmondják, hogy Ehud Olmert kijelentette, hogy a palesztin népet barátjának tekinti. Azért ez egy kicsit erős....
  • [NST]Cifu
    Nem veszik fel a versenyt. Még a tehetősebb országok (Szaud-Arábia, Egyesült Arab Emírségek, Kuvait) sem rendelkezik olyan katonai erővel, amely kellő szintet jelentene egy-egy összecsapásnál. Ha a teljes arab összefogás megvalósulna, akkor lehetnének Izraelnek komoly gondjai. De erre sem politikailag, sem katonailag nincs esély.
  • [NST]Cifu
    A nagy kérdés hogyan és kinek adják azt a pénzt. Gázában továbbra sincs központi hatalom...
  • BEAST #545
    Lehet, de ha van es segit akkor inkabb itt kosson ki a penz.
  • MuldR
    Ablakon kidobott penz. 1 ev mulva megint bemennek, es leromboljak.
  • BEAST #543
    Tenyleg, ezek a penzes, olajban gazdag arab allamok mekkora katonai erot kepviselnek a tersegben, marmint felveszik a versenyt Izraellel? Ahogy neztem eleg sok nyugati cuccot felhalmoztak. o.o
  • degenerator
    szükség is lesz rá, napi ötven gép támadása után el lehet képzelni, hogy miféle holdbéli tájat hagytak maguk után....
  • Kurfürst
    Szaud Arábia 1 milliárd dollárt (!!) ajánlott fel Gáza újjáépítésére, Kuwait emírje 34 milliót.
  • joebacsi
    A szerb etnikai tisztogatásoknak is voltak előzményei, arról se szokott szó esni:
    "Srebrenica környéki falvak szerb lakosságát a boszniai muzulmánok 1992-ben brutálisan legyilkolták."

Ők is úgy kezdték, hogy "visszaütöttek".
    Az ezért felelős szerb vezetők ma háborús bűnösök, most az izraeliek "csak a hazájukat védik". Hogy is van ez?
  • Molnibalage
    Kevesen. Háborúban az erőfölény alkalmazását semmi sem tiltja.
  • Wlakos
    Plusz a sebesülteket nem tudják el látni.
  • degenerator
    a másik oldalról eközben hányan haltak meg?
  • Molnibalage
    Mit magyarázzak ezen? Ennyian haltak meg. Ezen nincs mit szépíteni... De még mindig egyetlen szót sem halottam tőletek a másik oldal disznóságiról. Miért csak az egyik oldalt tudjátok szapulni? Ja, hogy mert ma az a divat?
  • degenerator
    azok legalább eltemették az áldozataikat.
  • Kurfürst
    Szarom le magasról hogy mit unsz...

Nesze itt egy új hír amit kimagyarázhatsz:

Az offenzíva során a mentőszolgálat legfrissebb adatai szerint eddig mintegy 1300 palesztint öltek meg, köztük 410 gyermeket és 108 nőt. A sebesültek száma több mint 5300-ra tehető. (MTI)

Olmertnek ott lenne a helye Szlobó és a többi délszláv háborús főgeci között.
  • Molnibalage
    És a '48-as arab pusztításért hogyhogy nem merült fel ilyen ötlet tőled soha? Kibaszottul unom az egyoldalú hozzállásodat.
  • joebacsi
    Dehogynem, majd kapnak kedvezményes újjáépítési hitelt :)
  • Kurfürst
    "Azt azért meg ne várjuk már, hogy izraeli költésgvetésből épüljön fel Palesztína..."

Jelenleg max. rombolódik ebből a költségvetésből. Azért némi kárpótlás nem ártana azoknak a palesztin családoknak, akiknek a házát rombolták le vagy a földjükről elüldözték.. persze valószínűleg ebből soha nem lesz semmi.
  • [NST]Cifu
    Őőőő... Ezek egy része olyan dolog, ami megvolt a második intifáda előtt (pl. a Palesztin munkások dolgozhattak Izrael területén). A másik fele olyan, amit akkor biztosítana, ha egy működőképes, tárgyalóképes és életképes kormány vezetné a Gáza övezetet, amelyik a békére törekedne. Amíg a Hamasz nem nyerte meg a választásokat, addig a legtöbb téren viszonylagos engedményeket tettek az Izraeliek (no persze a falak felhúzása más kérdés). A bili e téren akkor borult ki, amikor a választásokon a Hamasz győzött...
  • Molnibalage
    Ez mind azután keződött, hogy 2005-ben kivolnutak és lett egy csinos palesztín polgárháború...

A palesztínok egy része most is dolgozhat, előtte is dolgozott. Azt azért meg ne várjuk már, hogy izraeli költésgvetésből épüljön fel Palesztína... Az arab testvérek hol vannak ilyenkor?
  • joebacsi
    őő, lebontja a falat, megszünteti a blokádot, nem zárja el az övezetbe irányuló közműveket, felzárkóztatási programot hoz létre az övezet közintézményeinek fejlesztésére, elősegítve az iskoláztatást az életszínvonal növekedést, hagyja, hogy a palesztinok is munkát vállalhassanak náluk, tanulhassanak, letelepedhessenek a multikulti zászlaja alatt, amit máshol oly bőszen hirdet, mert az milyen jó, stb, stb
  • [NST]Cifu
    Szerintem bölcsebb lett volna, ha Izrael kéri az ENSZ-t, hogy határozatban ítéljék el a Hamasz-t. Hosszú távon hasznosabb, ha a politikai bázisát támadja, ha a Hamasz-t ilyen módon veszi célba, akkor a Hamaszhoz kerül a labda. Ha tovább folytatja a támadásokat, akkor a nemzetközi porondon szerepel le, ha nem folytatja a támadásokat, akkor a szélsőséges arculatát veszti el, amivel maga mellé állíthatja az embereket. Ha hosszú ideig nem történik semmi effektíve, akkor a tehetetlenség érzése kezd úrrá lenni a Hamasz tagjain, és ez belső ellentétekhez vezethet. A Hamasz kétféle képen oldhatja fel, az egyik ha nyílt szinten támadást indít, vagyis fordított politikai helyzet áll elő (ie.: Izrael sokkal könnyebben elfogadtathat egy, a mostanihoz hasonló katonai akciót a nemzetközi porondon), vagy kénytelen lesz politikai megoldás felé fordulni.

Nem vitás, hogy Izraeli részről nagy önuralomra lenne szükség ehhez, és az is biztos, hogy jelenleg egy ilyen megoldás nem lehetséges náluk. Én mindenesetre valami ilyesmi taktikát alkalmaznék az ő helyükbe.

A mókás az, hogy a Hamasz helyében pontosan azt tenném, amit most ők tesznek. Addig provokálnám az Izraelieket, amíg háborús helyzetbe nem kerülnek, és a civil áldozatokat folyamatosan hangoztatva szereznék nemzetközi támogatást. Ha a helyzet kellően elfajul, akkor sokkal jobb helyzetből lehet tárgyalóasztalhoz ülni. Igen, ez indokolatlanul sok áldozatot követel a Palesztin néptől, igen, roppant terheket ró az amúgy is elkeseredett helyzetben lévő Gáza-övezetnek, és igen, nem jelent gyors megoldást. De ha a Fatah-hoz fel akarnak nőni a politikai hadszíntéren, akkor drasztikus megoldásokhoz kell folyamodniuk, mivel per pillanat nincsenek egy súlycsoportban, márpedig a részükről ez egyben belpolitika is, hiszen a Fatah vs. Hamasz ellentétet kezelniük kell. A gond ott van, hogy szerintem a Hamasz nem politikai megoldásokban (békében) gondolkodik hosszú távon. Számára a béke nem megoldás semmire, mivel nem rendelkezik olyan infrastruktúrával, mint amit a Fatah ha mégoly dekadens és korrupt módon is, de kiépített magának.
  • Freeda Krueger
    Ilyen helyzetekre talán nem is létezik jó megoldás.
  • Molnibalage
    Nagyjából ez a helyzet. Viszont - ha csak időlegesen is - csökkent a támadások száma izrael fele. Csak szerintem magas az érte fizetett ár.

Egyszer már asszem itt megkérdeztem, hogy akkor mi a túrót tehetne izrael? Hagyja, hogy lövöldözzenek tovább?
  • [NST]Cifu
    Ugyanúgy nem tudnak végérvényesen "rendet tenni", mint Libanonban. Nem látom át, hogy mi van az akció mögött. Egyetlen pozitív vonulata a szemszögükből az, hogy bebizonyítják, hogy erővel odavághatnak, ha a helyzet megkívánja. Egy ilyen akció nem fogja a Hamasz és a hasonló szervezetek hosszú távú helyzetét megingatni, sőt, inkább segíti radikalizálni a Palesztin lakosságot.

A pillanatnyi hazai morálnövelésen túl hosszú távon nem érnek el így semmit. Én arra tudok gondolni, hogy mégis pont ez állhat az akció mögött. Ugyebár hamarosan választások lesznek, ez pedig javíthatja az esélyeket a jelenleg kormányon lévő politikusoknak.
  • Molnibalage
    Még jó, hogy 3 éve kivonultak onnan. Most csak szépen visszamennek rendet tenni. A palsztín kormány nem képes rá.
  • Fasiszta
    Ez is mutatja hogy Izrael elnyomja Palesztinát.