H001.jpg
  • Pares
    Elolvastam.
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Július 17-én Donetsk-Makiivka-Zuhres-Shakhtars’k-Torez útvonalon egy kamiont fényképeztek/videóztak le ami egy BUK-ot szállított. Ezután Snizhneben már a kamion nélkül fényképezték le ahogy parkol az egyik utcában. Utána egy videó mutatja, ahogy a BUK saját „lábain” megyeget nagyon lassan a két sávos úton dél felé ki a településről. Itt még állítólag 4 rakéta volt a BUK-on (az AP riporterei szerint), habár ezt egyik képről vagy videóról se lehet megállapítani, én legalábbis a rakétákat egyik képen se láttam tisztán, a mennyiségük megállapításáról nem is beszélve. A kép állítólag kb. délután 1:30 körül készült (?), és állítólag 3 óra (??) múlva a településtől 10 kilométerre nyugatra az emberek (???) hallottak valami nagy zajt és utána kezdtek potyogni az égből a gép roncsai. Az utolsó videón, amit SZBU hozott nyilvánosságra Július 19-én, az látszik, ahogy az előző teherautó 75 kilométerre északra Snizhne-től Luhanskon keresztül szállítja át a BUK-ot (időpontot nem lehet a videóról megállapítani, egyszer 17-ét ír, később 18 reggelt), de a videón úgy néz ki, hogy a két középső rakéta már hiányzik róla (ha egyáltalán rajta volt, mert ugyebár a korábbi képeken ez nem látszik, csak az AP riporterei „látták”, állítólag).
    A teherautót meg Július 17. óta állítólag több alkalommal is használták (Augusztus 6-án fényképezték le Makiivkában) páncélozott járművek szállítására a lázadók, és a tulajdonos szerint a kamion egyedi (ennek bizonyítására két rossz minőségű Google Earth szatellit képet is szolgáltatott az író).
    A következő rész már kicsit erőltetettnek tűnik. Június végén Kursk mellett egy konvoj elhagyta az 53. Légvédelmi Rakétadandárt (remélem jól fordítottam) és az Ukrán határ közeli Millerovoba indult, a hivatalos orosz verzió szerint gyakorlatozás céljából (ami Június 22 és 25 között zajlott le). Arra akar kilyukadni, hogy a konvojból az egyik BUK ugyan az, amit Július 17-én láttak a lázadók kezén. Ezt úgy „bizonyítja”, hogy néhány nagyon rossz minőségű képen a BUK-ok sárhányóit hasonlítgatja össze, és állítólag az egyiknek ugyan úgy van „eltörve”, mint a Július 17-i BUK-ról készült (nagyon rossz minőségű) képen „látható”. Nézzétek meg a képeket, aztán döntsétek el, hogy mit láttok rajta...
    Azzal fejezi be, hogy volt még egy Júliusi konvoj is, amit 19-én láttak Fedoseevkából utazni Stary Oskolon keresztül Alexeyevkába, végül utoljára 20-án látták Olkhovatkán... Egy Július 20-án megjelent videóban meg azt látni, ahogy Kamensk-Shakhtinsky településen keresztül visznek egy BUK-ot, ami a Júniusi konvojnak is tagja volt és dél felé tartott, feltételezhetően a határ felé, bár ez csak spekuláció.
    Szóval ha jól értettem az egészet, akkor azt feltételezi, hogy a Június - Július határán történt hadgyakorlatból átküldtek az oroszok a lázadóknak egy BUK-ot Donetskbe, majd Július 17-én felpakolták egy donetski szállító cég egyik kamionjára és fényes nappal elindultak visszafelé Makiivkán, Zuhresen, Shakhtars’kon és Torezen keresztül Snizhnebe, ott leszedték a kamionról, kilőtték az utasszállítót, visszarakodták a kamionra, majd folytatták az útjukat tovább Luhanskon keresztül Oroszország felé (elég mozgalmas napjuk volt)...
    Nekem ez egy kicsit hihetetlennek tűnik. Azt furcsállom, hogy az oroszországi konvojokról temérdek kép meg videó készült, de Donetskbe észrevétlenül el tudták juttatni a BUK-ot anélkül, hogy bárki egy fényképet vagy videót készített volna róla. Aztán a tragédia napján (de még a gép lelövése előtt) a visszaúton Donetsktől kezdve ismét szinte minden városban készült róla kép és videó. Még azon a településen is (Snizhne), amelytől nem messze elméletileg kilőtte a rakétáit. Természetesen arról a pillanatról megint csak nem készült egy kép vagy videó sem (vagyis de, terjed a neten egy kép, amit álltólag Snizhne környékén fényképeztek, de annak hitelessége kérdéses, és azt is csak az SZBU-val lehet kapcsolatba hozni) pedig ahogy nézem a Youtubon, egy ilyen rakétakilövés elég látványos és hangos esemény, ami nyomot hagy az égen. Főleg ha két rakétát is kilőttek.
    Mindenesetre elgondolkodtató olvasmány volt, arról nem győzött meg, hogy az oroszok műve volt az egész, de néhány új infót azért megtudtam belőle. A végére érve viszont kicsit úgy tűnik, mintha minden áron az oroszokra akarná kenni az egész akciót. Bonyolultabb ez a történet, mint aminek tűnik, ha lenne egyértelmű bizonyíték bármelyik oldal ellen, akkor azt már rég elővették volna és azt mutogatnák éjjel-nappal a tévében.