• dez
    #89
    Nem, a VHS-nél ugyanúgy 576 rasztersor van, mint úgy általában a PAL szabványnál, mert nem is lehet eltérő ettől. Ez így van, hidd el, vagy nézz jobban utána.

    Az a 320 (vagy inkább 240) "sor" meg egy régi fordítási hibából ered. Valójában függőleges line-okról van szó, mégpedig arról a szabvályos tesztábráról, ahol balról jobbra egyre keskenyebb fehér-fekete sávok vannak, és amennyi sáv még kivehető (nem mosódik össze), annyi line felbontású vízszintesen az adott rendszer. A pixelfelbontás meg ugyebár ennek kétszerese, mert kell egy fehér és egy fekete pixel egymás után, hogy vonalakat láthassunk. Szóval, a "320 sor" az valójában 640-es felbontás, de VHS-nél inkább 240-ről beszélhetünk, ami 580 pixel.

    Ezt ki is lehet próbálni, pl. PC-ről felvéve egy tesztképet. Szóval csak valamivel elmosódottabb vízszintesen a DVD-hez képest (720x576). A nagyobb baj inkább a zaj, és sorszinkronizálás tökéletlensége, ami miatt nem teljesen stabilak a sorok, jobbra-balja csúszkálnak egy picit. Meg persze az egész dolog nehézkessége (szalagtekercselgetés), és az átvételkori jelentős minőségromlás.