Társasházi lakásokba szerelt mérők
-
Szerintem itt valami félreértés van :D
Én vidéki vagyok, itt volt hogy az egyik lépcsőházban digitális, a másikban meg ampullás lett beszerelve. -ez a lakóközösség döntése, a digitális többe kerül :)
Ez az egész úgy működik, hogy a lépcsőházban üzemel a kazán, ami gázt használ a víz melegítésére, így a fűtésre is. A fűtési szezon után aztán megjön a számla a lépcsőház számára, hogy mondjuk x köbméter gázt használtak, és az ennyibe kerül. Itt jön a kölstégosztók szerepe, megnézik, hogy kinél mennyi fogyott, és ennek arányában ezt a nagy összeget arányosan elosszák. Akit többet használt, többet fizet.
Ha megtörtént a leolvasás, akkor az adatokat elküldjük a központba, és ők kiszámláznak, illetve megállapítják az átalányt.
De ez a mérő ez nem egy konkrét dolgot mér, mint pl a vízóra, ahol konkrétan megtudod nézni, hogy mennyit fogyasztottál. -egységeket mér, ami ezer dologtúl függ, így az is, hogy a végén ki mennyit fog fizetni.
A leolvasott értéket is csomó minden befolyásolja. Ezek az értékek különböző szorzókkal vannak megszorozva. Számít a radiátor mérete, típusa ( a hőleadás miatt) a lakás fekvése, stb... Így lehet hogy a leolvasott érték megeggyezik pl a szomszédéval, de mégis valaki többet vagy kevesebbet fizet.