Hőmennyiségmérő

← ElőzőOldal 2 / 2

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Mr Hyde
Hát nem igazán, mert a lakásban akkor sem lesz fagy, a szomszédok fûtenek, a közös strangok is fûtenek, de nagyon minimális lesz a fogyasztás.

Ami korrekt is, mert a lakó nem csak a saját lakásán belüli fûtést fizeti, hanem a lépcsõházban található közös fõ strangok által leadott hõt is. Mondjuk azt fixen elosztva mindenki. -de nullás értékkel még nem találkoztam.

desigo
nekünk most összel szerelték ezt fel
majd évente 1x leolvassák...
Nekünk ez az un.: Techem típusú van, ez folyadékos ez

Hyde, még valami. Errefelé nyáron olyan 30-35 C' körül van a hõmérséklet, pláne az ablak alatt. Gondolom az már jelentõsebben befolyásolja a mérõt. <#confused>
ZilogR
értem a lényeget: a HÁZON BELÜLI elosztás a lényeg, a ház gázórája méri a ház kazánjának a fogyasztását - ez OK. Ez azt is jelenti, h házon belül azonosakat kell felszerelni, mert akkor mondhatom azt, h nekem olyat szereltek fel, ami többet mutat!

Ellenben én még mindíg nem vagyok boldoggá téve - gyártót, típust tudsz-e mondani? (Magyarul, mi volt ráírva az ampullás vacakra?) Ha már egész nyáron ilyeneket szereltél! 😉 😉

*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!

Köszi Hyde, ilyesmire gondoltam!
Egyébként az hogy rá van-e kalkulálva a plusz, nem hallottam még. Gyakorlatban hogy néz ki a dolog ha pl. egy lakásban egész évben nem laknak, null fûtéssel, akkor leolvasáskor létezik hogy plusz/mínusz, de 0 lesz?
Mr Hyde
Szerintem itt valami félreértés van 😄

Én vidéki vagyok, itt volt hogy az egyik lépcsõházban digitális, a másikban meg ampullás lett beszerelve. -ez a lakóközösség döntése, a digitális többe kerül 😊

Ez az egész úgy mûködik, hogy a lépcsõházban üzemel a kazán, ami gázt használ a víz melegítésére, így a fûtésre is. A fûtési szezon után aztán megjön a számla a lépcsõház számára, hogy mondjuk x köbméter gázt használtak, és az ennyibe kerül. Itt jön a kölstégosztók szerepe, megnézik, hogy kinél mennyi fogyott, és ennek arányában ezt a nagy összeget arányosan elosszák. Akit többet használt, többet fizet.

Ha megtörtént a leolvasás, akkor az adatokat elküldjük a központba, és õk kiszámláznak, illetve megállapítják az átalányt.

De ez a mérõ ez nem egy konkrét dolgot mér, mint pl a vízóra, ahol konkrétan megtudod nézni, hogy mennyit fogyasztottál. -egységeket mér, ami ezer dologtúl függ, így az is, hogy a végén ki mennyit fog fizetni.

A leolvasott értéket is csomó minden befolyásolja. Ezek az értékek különbözõ szorzókkal vannak megszorozva. Számít a radiátor mérete, típusa ( a hõleadás miatt) a lakás fekvése, stb... Így lehet hogy a leolvasott érték megeggyezik pl a szomszédéval, de mégis valaki többet vagy kevesebbet fizet.

ZilogR
és milyen típusokat szerelnek be nálunk? (Gondolom az országban mindenhol kötelezõen ugyanazt szerelik fel, mert akkor lennének olyan helyek, ahol olcsóbb a távfûtés...)

érdekel a dolog és rá szeretnék keresni weben...

*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!

Mr Hyde
Annyira azért nem bonyolult ez. Ebben az ampullában van egy folyadék, ami hõ hatására párolog. -így folyamatosan csökken a szintje az ampullában, mellette van egy skála. Az lesz a fogyasztás. Minél több hõt kap, annál jobban párolog, annál több lesz értelemszerûen a fogyasztás.

A szoba hõjétõl pl nyáron ez nem párolog. Gondoljatok bele, nyáron ha van is a szobában 24 fok, akkor sem közelíti meg pl egy olyan radiátorét, amiben 24 foknál jóval melegebb forró víz áramlik.

Az meg hogy mikor van leolvasva csak a cégen múlik. Elméletileg két fûtési szezon között kell. -így azonban azt is meglehet csinálni, hogy nyáron vagy nyár végén van a leolvasás, hisz az még mindig az októberi vagy novemberi esetleges fûtés kezdés elött van.

ZilogR
konkrét típus, leírás, gyártó, hogyan mûködik, stb...?!

Dzsini
ha jól tudom a mérõn "keresztülmenõ" hõt méri, vagyis akkor mér, ha a radiátor jóval melegebb a környezetnél, mert ekkor sugároz. nyáron, ha a levegõ és a radiátor is meleg, akkor nem áramlik keresztül hõ rajta (persze elõfordul, de ahogy Mr Hyde írja, ez bele van kalkulálva)

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

ZilogR
én nem vagyok a dologban képben, de csak a fûtési szezonban van leolvasva, ugye?
mert nyáron szinte mindíg 21C fölött van MINDEN tárgy a lakásban 😛

Mr Hyde
Na én ilyeneket szereltem fel, illetve olvastam le nyáron, szal van kis rálátásom a dolgokra.

Az hogy a nap melegét méri, az hülyeség. A radiátor fém testének a melegét méri, ami több mint 21 fok. Az más kérdés, hogy mi van ha a nap rásüt a radiátorra és felforrosítja azt, ügye fõleg nyáron.

Erre szokták/szoktuk azt mondani, hogy ez belevan kalkulálva, mivel a folyadékos mérõnél a folyadék a skála fölött van bõven, gyakorlatilag 0 alatt, ami plusz 2-3-4 egységet jelent.

Persze ha valaki logikusan belegondol, akkor ez egy baromság, mert ez a plusz mindenkinek megvan.

Csalni nagyon nem lehet. Ha megakarjátok babrálni a folyadék ampullát, annak nyoma marad és ha ezt észreveszik, akkor magas átalányt fizettek. (veszik a legmagasabb fogyasztást a lépcsõzázban, és megszorozzák másféllel)

Igazából ez a mérés nem valami tökéletes módszer, de jobb mint a semmi. Arra tökéletesen megfelele, hogy arányaiban nyomon lehessen követni ki mennyit használ a közösbõl. Van különbség pl egy nyugdíjas közöt, aki inkább felhúz még két pulóvert, meg egy kisgyerekes család között, akik fûtenek a baba miatt mint az állat.

Zerénd
Ezzel csak az a baj, méri a nap melegét is. Leveszed a szabályzót nullára, akkor fogyaszt valamit. Régebbi folyadékos durvább volt.

Ha cigánynak lenni hungarikum, ha zsidónak lenni jó, ha melegnek lenni büszkeség akkor MAGYARNAK lenni miért rasszizmus ? &#8222;Meglio Fascista che froci\" Femeia roman nici un cacat nu merita,

Még nem, egyenlõre értelmes hsz <#hehe>
Balidani
ügyvéd esetleg pszichológus nem kéne? 😄

\'\';!--\"{()}&?!:,@#

Esetleg a mûszerek kijátszása is jöhet, hátha érdekel mást is a téma <#nezze>
Sziasztok!

Van valakiek tapasztalata ezekkel a mérõ mûszerekkel kapcsolatban?
Elsõsorban a tényleges fogyasztás/mérés aránya, megbízhatóság stb. Gyakorlott fûtésszerelõket várnék <#zavart1>
← ElőzőOldal 2 / 2