68
Társasházi lakásokba szerelt mérők
  • vizes
    Nem akarok.

Tanácsolom, hogy először is olvasd el a Főtáv hírlevelét. Fütési idény megkezdésekor mindenkinek küldtek. A hőmennyiségmérő felszerelésénél is megkaphattál minden infót a működésről.

Bocs, de a hozzáállásod a dologhoz kifejezetten idegesít.

Ennyi.
  • Plumbi
    Ok, 13-asra tudsz valaszolni?
  • vizes
    ennyire nem akartam személyeskedni de van benne valami
  • vizes
    Nem kalandoztam el.
    A #2 hsz-ben leírt "Esetleg a műszerek kijátszása is jöhet, hátha érdekel mást is a téma "
    mondatodra reagáltam.
  • Plumbi
    Igen, megeri a becsület

A legutobbi szolgáltató 10.000 Ft-al akart megvagni teljesen jogtalanul, amit kesobb ( par napi utanjarasom miatt ) visszavontak. Internet szolgaltato...
    Kicsit visszaterve a tavhoszolgaltatasra, nos nem tudom arrafele nalatok volt-e regebben hogy mertek evente 1-2 alkalommal a vezetekes melegviz hofokat. Manapsag leszarjak, elfelejtettek... par eve ha megnyitottad a csak a meleg vizet, leegette a kezed olyan forro volt. Most eleg megnyitni ha furodni/mosogatni/mosni akarsz kellemes meleg ergo tobb lesz a melegvizhasznaltat ami ugye dragabb mint a hideg.
    Ez persze egyedi pelda, remelem masok teljesen elegedettek a becsuletes szolgaltatokkal
  • Plumbi
    Kicsit elkalandoztal, de megprobalok valaszolni...
    Nem tudom mennyire vagy jaratos a dologban, de elmagyarazhatnad hogy lehetseges-e [URL=http://www.sg.hu/listazas_msg.php3?id=1199194202&no=13]#13[/URL] ebben az esetben amit te mondasz, ha pl. meg akarjak fizettetni a tobbletfogyasztast, dehat mi alapon...?
  • PrasCo
    Ha most getszy lennék, írhatnám, hogy mondd le a netet, és akkor nyugodt lelkiismerettel fekhetsz majd le továbbra is, mert fizetheted a távhőt. Hidd el, megéri a becsület. ...feltéve persze, ha nem lopod már a netet amúgy is. =P
  • vizes
    Ha nem tudod kifizetni a távhő díjat akkor lakásrezsi-támogatást igényelhetsz. Nem tudom, hogy budapesti vagy e, a budapest portálon nézz utána, a Hálózat alapítvány is ad támogatást.
    Ha nem vagy fővárosi akkor a helyi önkormányzatnál kaphatsz szociális segélyt. (Esetleg menj el dolgozni)

Gondolj bele: mivel a főmérőn beérkezett hőmennyiséget mindenképpen ki kell fizetni, akkor ha te csalsz másoknak kell mélyebben a zsebükbe nyúlniuk. Esetleg nyugdíjasoknak.

A főmérő egyébként igen pontosan mér. Méri egyszer az átfolyó folyadék mennyiséget, és méri a előremenő és a visszatérő vezeték közötti hőmérséklet különbséget. (m*c*delta t). Csalás itt nem lehetséges!!

Tehát ha csalsz másokkal baszol ki. Ezt csak azért mondam el mert rendkívűl feszült tudok lenni ha más rezsijét is nekem kell fizetni.
  • Pepsi Twist
    ezek nagyon szarok :D

Ismerősömnél panleba nullán van a hőfok szabályzó és a radiátor hót hideg és elektromos szarral fűt és akkor is párolog abból a szarból a folyadék

btw: nem is az ő távhőjüket használja hanem a saját elektromost izéjét :D
    (kicsit sok az és meg ezek de álmos meg másnapos vok)
  • Mr Hyde
    Hú, nem emlékszem, valami hülye neve volt; de egyik sem az amiket belinkeltetek.

De szerintem ilyet magánszemély nem vehet ha arra gondolsz. :)
  • Mr Hyde
    Hát nem igazán, mert a lakásban akkor sem lesz fagy, a szomszédok fűtenek, a közös strangok is fűtenek, de nagyon minimális lesz a fogyasztás.

Ami korrekt is, mert a lakó nem csak a saját lakásán belüli fűtést fizeti, hanem a lépcsőházban található közös fő strangok által leadott hőt is. Mondjuk azt fixen elosztva mindenki. -de nullás értékkel még nem találkoztam.
  • desigo
    nekünk most összel szerelték ezt fel
    majd évente 1x leolvassák...
  • Plumbi
    Folyadékos mérő
  • Plumbi
    Nekünk ez az un.: Techem típusú van, ez folyadékos ez

Hyde, még valami. Errefelé nyáron olyan 30-35 C' körül van a hőmérséklet, pláne az ablak alatt. Gondolom az már jelentősebben befolyásolja a mérőt.
  • ZilogR
    értem a lényeget: a HÁZON BELÜLI elosztás a lényeg, a ház gázórája méri a ház kazánjának a fogyasztását - ez OK. Ez azt is jelenti, h házon belül azonosakat kell felszerelni, mert akkor mondhatom azt, h nekem olyat szereltek fel, ami többet mutat!

Ellenben én még mindíg nem vagyok boldoggá téve - gyártót, típust tudsz-e mondani? (Magyarul, mi volt ráírva az ampullás vacakra?) Ha már egész nyáron ilyeneket szereltél! ;) ;)

• Plumbi
    Köszi Hyde, ilyesmire gondoltam!
    Egyébként az hogy rá van-e kalkulálva a plusz, nem hallottam még. Gyakorlatban hogy néz ki a dolog ha pl. egy lakásban egész évben nem laknak, null fűtéssel, akkor leolvasáskor létezik hogy plusz/mínusz, de 0 lesz?
  • Mr Hyde
    Szerintem itt valami félreértés van :D

Én vidéki vagyok, itt volt hogy az egyik lépcsőházban digitális, a másikban meg ampullás lett beszerelve. -ez a lakóközösség döntése, a digitális többe kerül :)

Ez az egész úgy működik, hogy a lépcsőházban üzemel a kazán, ami gázt használ a víz melegítésére, így a fűtésre is. A fűtési szezon után aztán megjön a számla a lépcsőház számára, hogy mondjuk x köbméter gázt használtak, és az ennyibe kerül. Itt jön a kölstégosztók szerepe, megnézik, hogy kinél mennyi fogyott, és ennek arányában ezt a nagy összeget arányosan elosszák. Akit többet használt, többet fizet.

Ha megtörtént a leolvasás, akkor az adatokat elküldjük a központba, és ők kiszámláznak, illetve megállapítják az átalányt.

De ez a mérő ez nem egy konkrét dolgot mér, mint pl a vízóra, ahol konkrétan megtudod nézni, hogy mennyit fogyasztottál. -egységeket mér, ami ezer dologtúl függ, így az is, hogy a végén ki mennyit fog fizetni.

A leolvasott értéket is csomó minden befolyásolja. Ezek az értékek különböző szorzókkal vannak megszorozva. Számít a radiátor mérete, típusa ( a hőleadás miatt) a lakás fekvése, stb... Így lehet hogy a leolvasott érték megeggyezik pl a szomszédéval, de mégis valaki többet vagy kevesebbet fizet.
  • ZilogR
    és milyen típusokat szerelnek be nálunk? (Gondolom az országban mindenhol kötelezően ugyanazt szerelik fel, mert akkor lennének olyan helyek, ahol olcsóbb a távfűtés...)

érdekel a dolog és rá szeretnék keresni weben...
  • Mr Hyde
    Annyira azért nem bonyolult ez. Ebben az ampullában van egy folyadék, ami hő hatására párolog. -így folyamatosan csökken a szintje az ampullában, mellette van egy skála. Az lesz a fogyasztás. Minél több hőt kap, annál jobban párolog, annál több lesz értelemszerűen a fogyasztás.

A szoba hőjétől pl nyáron ez nem párolog. Gondoljatok bele, nyáron ha van is a szobában 24 fok, akkor sem közelíti meg pl egy olyan radiátorét, amiben 24 foknál jóval melegebb forró víz áramlik.

Az meg hogy mikor van leolvasva csak a cégen múlik. Elméletileg két fűtési szezon között kell. -így azonban azt is meglehet csinálni, hogy nyáron vagy nyár végén van a leolvasás, hisz az még mindig az októberi vagy novemberi esetleges fűtés kezdés elött van.
  • ZilogR
    konkrét típus, leírás, gyártó, hogyan működik, stb...?!
  • Dzsini
    ha jól tudom a mérőn "keresztülmenő" hőt méri, vagyis akkor mér, ha a radiátor jóval melegebb a környezetnél, mert ekkor sugároz. nyáron, ha a levegő és a radiátor is meleg, akkor nem áramlik keresztül hő rajta (persze előfordul, de ahogy Mr Hyde írja, ez bele van kalkulálva)
  • ZilogR
    én nem vagyok a dologban képben, de csak a fűtési szezonban van leolvasva, ugye?
    mert nyáron szinte mindíg 21C fölött van MINDEN tárgy a lakásban :P
  • Mr Hyde
    Na én ilyeneket szereltem fel, illetve olvastam le nyáron, szal van kis rálátásom a dolgokra.

Az hogy a nap melegét méri, az hülyeség. A radiátor fém testének a melegét méri, ami több mint 21 fok. Az más kérdés, hogy mi van ha a nap rásüt a radiátorra és felforrosítja azt, ügye főleg nyáron.

Erre szokták/szoktuk azt mondani, hogy ez belevan kalkulálva, mivel a folyadékos mérőnél a folyadék a skála fölött van bőven, gyakorlatilag 0 alatt, ami plusz 2-3-4 egységet jelent.

Persze ha valaki logikusan belegondol, akkor ez egy baromság, mert ez a plusz mindenkinek megvan.

Csalni nagyon nem lehet. Ha megakarjátok babrálni a folyadék ampullát, annak nyoma marad és ha ezt észreveszik, akkor magas átalányt fizettek. (veszik a legmagasabb fogyasztást a lépcsőzázban, és megszorozzák másféllel)

Igazából ez a mérés nem valami tökéletes módszer, de jobb mint a semmi. Arra tökéletesen megfelele, hogy arányaiban nyomon lehessen követni ki mennyit használ a közösből. Van különbség pl egy nyugdíjas közöt, aki inkább felhúz még két pulóvert, meg egy kisgyerekes család között, akik fűtenek a baba miatt mint az állat.
  • Zerénd
    Ezzel csak az a baj, méri a nap melegét is. Leveszed a szabályzót nullára, akkor fogyaszt valamit. Régebbi folyadékos durvább volt.
  • Plumbi
    Még nem, egyenlőre értelmes hsz
  • Balidani
    ügyvéd esetleg pszichológus nem kéne? :D
  • Plumbi

Esetleg a műszerek kijátszása is jöhet, hátha érdekel mást is a téma
  • Plumbi
    Sziasztok!

Van valakiek tapasztalata ezekkel a mérő műszerekkel kapcsolatban?
    Elsősorban a tényleges fogyasztás/mérés aránya, megbízhatóság stb. Gyakorlott fűtésszerelőket várnék