digi
  • DRFlame
    #3290
    Gigabites nettel nagyjából 2,5 óra alatt letöltesz 1 terabyte anyagot.
    1) Ennyi adatot nem tudsz összehasonlítható időn belül megemészteni (elolvasni, megnézni, meghallgatni)
    2) Egy átlagvinyó ki se tudja írni ilyen sebességgel a letöltött adatot, hacsak nem vagy egy techszaki és vannak raidben a vinyóid. (Aki olyat ír, hogy "1000/ms", kétlem hogy raidet használ és hogy valós igénye van a gigabitre)

    A fenti 2 pontból bármelyik önmagában elég ahhoz, hogy egy okos fogyasztót ne vakítsanak el a nagy számok. A kettő együtt pedig teljesen értelmetlenné teszi az átlag felhasználónak az ilyen sebességű internetkapcsolatot. Egy 10-20 gépes/felhasználós hálózatnál érdemes lehet mérlegelni gigabitet. Vagy esetleg valami komolyabb szerverhez, de azt meg inkább be kell tenni egy parkba. Otthoni 1-2 gépes felhasználásra teljesen felesleges.

    Nekem 50/30-as netem van, nézek online 1080p streameket és néha filmeket is letöltök 720p-ben. Fél óra alatt lejön a legtöbb film a FullHD stream nézése közben. (emellett webezek, dolgozok, voip-olok meg tőzsdézek, de ezek forgalma eltörpül a videok mellett) Nem mondom, hogy ez legyen mindenkinek elég. 200Mbit-ig még talán megértem a türelmetlenebb otthoni felhasználókat. Annál feljebb már csak arra jó, hogy lehet verni a speedtestre. No offense, ez a véleményem, nincs kőbevésve, ha valaki értelmesen leírja, hogy mire kell izmosabb net, a véleményem változhat.

    És akkor egy hasonlat a végére mert én azokat szeretem:
    Ferrarit is vesznek millás emberek közútra. Szép is meg gyors is, de nem fogsz vele háromszor gyorsabban átmenni a városon, mint én a jó öreg mazdámmal.