• mirrorg
    - ge3lan:
    :D megpróbáltam lefordítani a saját kis közgáznyász agyam számára. A modern fizika mindig is érdekelt, de különösen azóta, amióta árfolyamokkal foglalkozom. A hetvenes években az egész pénzügyi iparág a fizikai modellek 1:1 átültetésére épült, ami a "bolyongáselmélet" esetében ma már láthatóan nonszensz dolog volt (más kérdés, hogy a bolyongósdi anno nagyon kellett, lévén összepászította a valószínűségeket az árfolyamok változásával).
    Így minden műkedvelő számára erősen ajánlott, ha előbb kb. felfog egy modellt, mielőtt átültetné.
    Úgyhogy igyekszem bővíteni szerény kis tudásom (A fizika világképe szerintem nekem íródott), még fizikus teaházba is járok :D
    A fizikusok amúgy is aranyos élőlények, plusz a matematikusok nekem túl kockafejűek, a fizikusok modelljein legalább látszik az interpetálhatóságuk.
    Másfelől, a piac megértéséhez szükség van pszichológiára is, így van egy kosárnyi piszomókus is a környezetemben. De a folyamatok leírásánál itt sem lehet megkerülni a matekos apparátust. Ilyenkor megyek egy szobával arrébb, egy matematikus-pszichológus-közgazdász [szupermutáns] barátomhoz :D

- A távolság lineáris alkalmazásával csínyán bánnék: a tér ugyebár nem egyenes... (eztet még én is tom:))