• Adamaj
    Én ugyan csak most regisztráltam ide, de meg kell mondanom, hogy végigolvasva a topikot elgondolkodtam azon, hogy jól tettem-e. Ha már itt vagyok, akkor viszont ideírnám, hogy nekem mi is a véleményem. Mármint a cikkről, s nem a személyeskedésekről.
    A húrelmélet szép dolog, de hátulütője, hogy nem igazán ad magyarázatot arra, hogy miképpen is lehetséges véges számú dimenziónak lennie. Mert ugye, ha belegondolunk, akkor beláthatjuk, hogy pl. egy egydimenziós vonal csak egy kétdimenziós síkban létezhet, amiként egy kétdimrenziós felület is csak egy háromdimenziós testen, s nyilvánvalóakkor, hogy egy háromdimenziós test csak egy négydimenziós térben létezhet. Így továbbvihetjük, s azt mondhatjuk, hogy minden dimenzió csak egy magasabb dimenzióban létezhet. Sőt azt is, hogy bármilyen dimenzióban lévő érzékelő szervekkel ellátott lény csak a saját dimenziójánál, amiben létezik, kisebb dimenziókat érzékelhet. Ebből következik, egy feltételezett két dimenziós síkban "élő" lény nyilván nem tudná érzékelni a háromdimenziós anyagot. Illetve tudná, csak nem anyagként, hiszen, ha a síkján amiben létezik áttörne egy részecske vagy bármilyen anyagi tárgy, az számára nem mást jelentene, mint egy energiát, amely rombolja a síkot. Mert csak azt tudná érzékelni belőle. Így elképzelhető, hogy mi is energiaként érzékeljük a magasabb dimenziót vagy dimenziókat. Vajon nem lehetséges, hogy az úgynevezett nullponti energiasugárzás nem más, mint egy másik dimenzió számunkra érzékelhető létezése? Így lehetséges, hogy univerzumok százai vagy milliói vannak körülöttünk, sőt bennük létezünk cdsak nem érzékeljük őket a maguk valójában.
    Ami pedig a fénysebességet illeti, az talán nem is átléphetetlen. Hiszen létezik a cserenkov sugárzás, amit ugye leggyakrabban reaktorok hűtővizében lehet megfigyelni, s ami nem más, mint olyan elektronok által létrehozott sugárzás, amik gyorsabban haladnak a vízben, mint a fény sebessége. Persze a vízben a fény terjedési sebessége kisebb, mint vákuumban, de hát az anyagok sűrűsége meghatározza, hogy milyen sebességgel terjed bennük a fény. Elképzelhetőnek tartom, hogy esetleg a fénysebesség azért annyi vákuumban amennyi, mert azt engedi meg a vákuum törésmutatója, csak esetleg ezt mi még nem tudjuk bizonyítani.
    Ha pedig ez esetleg így van, akkor esetleg lehetséges, hogy a tudománynak nem fehér foltjai vannak, hanem a tudomány egy kis folt a nagy fehérségben.