• Archenemy
    Na hát nem akartam drámázni,de ha má így kérded... :p

Szóval a leginkább az a bajom, hogy ez a játék egyelőre csak nagyon korlátozottan, group pvp-re kihegyezetten "sandbox", nagyon sok benne a kihagyott ziccer, nem feltárt mélység. A pvp jó, a lopakodás faktor zseniális a játékban, a full loot miatt van tétje a meccsnek, ezzel nincs hiba. A politika totális telitalálat, ki van kivel, ki áruló, ki szövetséges, ezt EVE-ben is imádtam, és már egy hónap alatt látszik, hogy itt is jó lesz. A városépítés, ostrom szintén jó dolog, senkit nem szeretnék lebeszélni, kipróbálni mindenképp érdemes.

Hogy mi zavar? Hát, van pár dolog :p

Egy: a normális kereskedelem hiánya. Az universal banking kiderülésekor már húztam a szám (nincs karaván? nincs nagyértékű áruval megrakodva átkommandózás egyik városból a másikba? Nincs karavánok kifosztása?), de hogy se egy AH, se player-vendorok, csak ez a WTS WTB spam race alliance chaten...

Másrészt a grindeléses crafting. Ezt nem értem, hogy hogy gondolhatja bárki is jópofának vagy szórakoztatónak, hogy ütöm a követ. Én szeretek craftolni meg tárgyakat összerakni meg resource-ket kinyerni. Szerintem sokkal jobb lenne, ha olyasféle bányászat meg növényszedés lenne, mint a wowban, azaz hogy mászkálni, felderíteni, lopakodni kell hozzá, amik közben mindenféle történhet veled (pvp, mob, új tájakra tévedsz, stb). De ez a "nyomd meg 20 mp-nként egyszer a bal gombot, és ezt sokszor" kissé sivár. Még szerencse, hogy többféle nyersanyagot is ki lehet nyerni a node-okból, az legalább jó. Ez egyébként EVE-ben is totálisan kiábrándító volt. És még csodálkoznak, hogy miért makrózzák: mert unalmas repetatív szar bazze, azért. Wowban miért nem makrózzák a bányászást? Mert ott egyrészt nem lehet, másrészt érdekes (nem maga a bányászás aktusa, hanem a node-k felkutatása, moboktól megtisztítása, stb).

Crafting 2: ez a "dobj be 3 ignotot meg 4 fát, és kijön a kard" ez egy baromi régi módszer. A Darkfall "revolutionary, not seen in anywhere else" craftingot ígért, ez csak az enchantingnél igaz valamennyire(háhá, hidden receptek, elvégre ez csak a Diablo 2 cube-jából lehet ismerős). Jó, hogy raknak bele egy kis randomot, de ez nagyon, nagyon kevés.

Egy "sosem látott" craft rendszer valahogy úgy nézne ki, hogy egy kardnak kell mondjuk markolat, keresztvas, penge, meg díszítés, és ezeket külön lehet csinálni. A markolat lehet csontból, fából, meg vasból, a fa az növeli a kész tárgy gyorsaságát, a csonttól több lesz a durability-je, a vastól meg nagyobb lesz a sebzése. A penge szintén lehet mittomén vasból, vagy csontból, a csont könnyebben törik, de olcsóbb, a vas meg mittomén többet sebez. Keresztvasat ha nem teszel rá, akkor gyorsul a fegyver, ha teszel, akkor lassul, de ad védelmet is. A díszítés meg lehet egy darab csont, ami mittomén ad +0.1 stamina sebzést, vagy egy rubin, ami ritkább, de ad +2 fire sebzést mondjuk.

Na ebben lehetne kreatívan craftolni, ez választásokat kínál, lehet olcsó tömegárút vagy nagy értékű, ritka anyagokból álló mesterművet előállítani. A WAR-ban az alkímia kicsit efelé mozdult, jó is volt. De ez a "1 wood +5 snakeweed + 10 gold = magic wand", könyörgöm, ez annyira elcsépelt...

De legalább valami morrowind szerű alkímiát tehettek volna bele. gyógyital meg mana meg stamina, oszt ennyi?... őőő... hol marad a vizen járás? a vízlégzés? a buff italok? a molotov koktél? a mérgek? a bármi, ami a totálisan triviálisnál kicsit egyedibb vagy érdekesebb?

Nincs állatvilág. Ha mozog valami, az meg fog támadni, kivétel nélkül. Nincs vadászat, őzek, amik csak menekülnek, vaddisznók, amik csak akkor támadnak, ha a fészkükhöz mész, megszelidíthető dögök. Nem wowhuntert akarok, de a szelídíthető/bájolható/idézhető állatok be voltak ígérve.

Nem nagyon van szólózható content, nagyon nehéz a szólózók élete. Lehet erre azt mondani, hogy ez egy MMO, nem kell szólózni, de igenis van úgy, hogy az embernek nincs kedve másokat hallgatni, csak úgy csinálna valamint. Itt nagyon kevés érdekes dolgot tud csinálni egy szólózó, ölhet gyenge mobokat, vagy hallgathatja a kopogást az előtte lévő iron node-n. Netán elmehet pvp-zni, 45 perc bújkálás után gankelni egy afk bányászt, majd meghalni három lovas által :p

Korábban kifejtette valaki, hogy a sunyiságot támogatja a PvP. Ez engem kevésbé zavar, csak akkor minek kell egyáltalán ezt az alignment, meg ellenséges fajok dolgot erőltetni? Kezdők félrevezetésére? Ha playert ölsz meg, alignmented csökken, idővel meg nő (lassan), oszt kész (warban persze nem csökken). Ha megölsz valakit, annak meg van rád egy hónapos Kill Right-ja, oszt jóvan. ARAC klánok, piros farmolások mellett olyan gyönyörűen exploitolható az egész alignment rendszer, hogy ihaj.

Ehh szóval sok bajom van, de a leginkább tényleg az, hogy ez nem sandbox, ez egy sandbox-kezdemény, amiből csak a pvp rész van valamennyire érdekesen megcsinálva. Lehet, hogy pár év múlva beérik, és klasszikus lesz belőle, de így egyelőre én köszönöm, nem kérem.