BlackRose#84
Mivel tudom, hogy nem sok értelme van a vitatkozásnak, három kérdésem lenne hozzád...
1. Milyen módszerrel lehet jövedelmet biztosítani? (csak két módszer létezik)
2. Melyik mechanizus teszi a gazdasági számítást lehetővé és ezáltal azt, hogy tudjuk valaminek a végzésének az értelmét?
3. Milyen módszerrel lehet valakit akcióra ösztönözni? (két módszer szintén).
válaszok:
1. a.) politikai módszer - adó amely börtönel való fenyegetés, börtön és végleges ellenálás esetében halál által van az embere kényszerítve.
b.) gazdasági módszer - teljesen önkéntes csere által. Én termelek valamit vagy szolgáltatást nyújtok valakinek és ő nekem ezért fizet, ő ugyanigy tesz szert a pénzre amivel nekem fizet.
Szerinted az állam melyik módszert alkalmazza?
2. Az árak a szabad piacon, ez az ami lehetővé teszi, hogy kitudjuk számítani, hogy mi az amire szükségünk van (van rá kereslet) és ami még fontosabb, hogy ezt amire szükséglet van mekkora mennyiségben tudjuk a jelen pillanatban a jelen helyen kielégíteni (megértek e a feltételek, hogy valami luxusárú - szolgáltatás, közép vagy esetleg már a széles rétegek számára is termelhető. Szabad piac nélkül ezekre az információkra nem tehetünk szert, ami ott van az disztorzió vagyis nem tudjuk, hogy valamit azért csinálunk mert kell vagy azért mert valaki úgy döntött a gazdasági törvényeket semmibe véve, a költségeket más hátára térítve.
3. a.) Kötelezővé tenni valamit és büntetésel, börtönnel fenyegetni, börtönbe zárni vagy végleges ellenálás esetében halál.
b.) Az emberek saját szabad akaratuk által, mindenki azt teszi amit jónak lát (az állam dolga, hogy megakadályozza öket, hogy más emberek MEGLÉVŐ vagyonát és életét veszélybe hozzák). Szabad akaratra nem lehet erőszakot alkalmazni, a legtöbb amit tehetsz az, hogy megpróbáld meggyőzni az embert, hogy az amiről beszél az jó neki és jó neked, de a döntés az marad az egyén kezében, ha meggyőzöd akkor jó ha nem akkor is jó mégha nem is jó, mert ez a szabadság.
És, hogy válaszoljak a kérdésedre... NINCS nekem semmi bajom az államal pont addig a pillanatig még azt csinálja amiért létezik. És ezt má
r számtalanszor elmondtam, hogy az emberek alapítják az államot és nem adhatnak az államnak semmi olyan felhatalmazást amelyre nekim mint egyéneknek nincs joguk. És nekünk mint egyéneknek jogunk van (és ezt nem az államtól kaptuk), saját magunk életét és vagyonát megvédeni, mivel az állam segítségével ezt jobban és könyebben eltudjuk végezni ezért alapítunk államot. Ahogy John Locke mondta... "a térvények nem azért vannak, hogy korlátozzák a szabadságot és, hogy böntesék az embereket, hanem azért, hogy biztosítsák a szabadságot", felkell tenni a kérdést, hogy a mai állam a mai korlátlan hatalmu demokratikus állam (a demokrácia az nem jelenti azt, hogy szabadság hanem csak azt, hogy a többség dönt, ha jó ha rossz), a törvényeivel és előírásaival a szabadságot elősegíti e, biztosítja e vagy éppen az ellenkezőjét csinálja. Te erre lehet, hogy más választ látsz mint én, de egy valami fontos, az állam dolga, hogy biztosítsa azokat a dolgokat amelyek az államot megelőzték és ez az egyén szabadsága, hogy szabadon éljen és dolgozzon és más emberekkel önkéntesen kereskedjen, cseréljen úgy, hogy másik egyén ugyanez a jogát ne szegje meg. Ezt hívják korlátolt hatalmú államnak ezt hivják igazságos államnak. Nekem nincs jogom, hogy elvegyek tölled valamit erőszakkal akkor nem adhatom ezt a hatalmat meg az államnak sem, nem adhatom meg mert nincs honnan, nem számít, hogy én vagyok az erősebb nem számít, hogy én vagyok többségben, ezt egyszerűen nem adhatom meg mert nincs honnan, ha 100% én lennék az állam, ha 100% ember úgy gondolja, hogy IGEN akkor sem, mert ilyen joggal nem rendelkezek és nem adhatom tovább azt amim nincs.
Azt mondják pl. hogy az amcsi alkotmány biztosítja a jogot a polgároknak a fegyverviselésre. NEM IGAZ, EZ TÉVES. Az amcsi alkotmány valójában megerősíti azt, hogy mivel nekem nincs jogom valakinek betiltani, hogy fegyvert viseljen az államnak sem adhatom meg ezt a hatalmat. Az amcsi alkotmány azt mondja, hogy az állam NEM SZEGHETI MEG az embereknek ezt a jogát, de egy szóval sem mondja azt, hogy ezt a jogot az alkotmány által az államtól kapták, mert ezt nem is mondhatja, mert az állam nem adhat nekünk semmi jogot, mi adjuk az államnak a hatalmat és vigyázni kell, hogy ne adjunk neki olyan hatalmat amivel nem rendelkezünk és ami által az államtól független (minden jogunk ilyen) jogainkból valamit elvegyen.