• Gabo
  #3
  Nekem csupán annyi a bajom a cikkel, hogy nagyon általánosan fogalmaz és nem ad konkrét használható tanácsokat. Az előző résznél is ezt éreztem.
  Pl.:
  "A második a túlexponálás lehetősége, azaz a fehér hó kiéghet, egy jellegtelen, üres területet hagyva maga után. Ennek veszélye jelentős, ezt rekeszeléssel küszöbölhetjük ki. Másik megoldás a fénymérő használata, ha gépünkön van ilyen funkció. Ez általában úgy működik, hogy a gépet a kép tárgya felé fordítva az exponálógombot félig lenyomjuk, várunk egy kicsit míg a gép beállítja magát, majd elkészítjük a felvételt."

  Csupán rekeszeléssel a túlexponálást nem lehet korrigálni. Ez legfeljebb akkor lenne igaz, ha teljesen manuális módban fotózik valaki. (Ez kezdőkre nem jellemző és nincs minden gépen M mód.) Más módokban az automatika a záridővel korrigálni fogja a rekeszeléssel lecsökkentet fénymennyiséget, tehát a kép ismét csak ki fog égni. Sőt lehet, hogy még be is mozdul...
  A fénymérés mikéntje sem egyértelmű. Az szép és jó, hogy mérjünk fényt a témán és komponáljuk át a képet az expo előtt. De ettől a kép a legtöbb esetben ugyan úgy tartalmazni fog kiéget részeket. Ahhoz, hogy ez a módszer jól működjön, a megfelelő fénymérési módot is ki kell előbb választani. Pl.: középre súlyozott vagy spot.
  A fénymérés után még így is lehet, hogy expo. korrekciót kell alkalmazni.

  És ez csak egy kiragadott részlet volt...