• edios
    Sziasztok!

Szeretnék félcasual szemszögből beleokoskodni a témába: szerintem a D3 jó, sőt, ma sokkal jobb játék, mint a D2.
    (Tehát abba a témába nem megyek bele, hogy melyik volt jobb a maga idejében, mert a tizenakárhány év alatt elég erősen megváltozott a környezet. Játszott órák száma: D3 180, D2 3-400. D2-t ráadásul kb. 12 évesen kezdtem. Tudom, hogy újszülött vagyok, de szóltam előre!) Vigyázat, döntően pozitív D3 élmények következnek, remélem nem túl nagy offolás ez itt.

A legfontosabb a gameplay.

Én D2 talent tree-től mindig teljesen kikészültem. Eleve nem értem, hogy hogy volt képük kiadni (az übertáp istenként kezelt Blizzard North szent embereinek) egy ilyen rendszert, ahol kb. vakon kell skillt választanod, és ha választottál egyet, akkor az már örökké megváltoztathatatlanul beleégett a karakterbe. Nem beszélve arról, hogy ha esetleg mellényomtál talentezésnél.. Én szeretem, ha a döntéseknek van súlya, és pl. a WoW-ban bevezetett instant 90-es szint, dual talent stb. lépésekről már az a véleményem, hogy jobban rombolják a szerepjáték hangulatot, mint amennyivel könnyítik a játékot. Viszont az, hogy a D2-ben a fejlesztők szerint a két mondatos leírásokból kellene eldöntenem, hogy milyen skillt használjak a kövi párszáz órában a kipróbálás lehetősége nélkül, az egy szép nagy elcsúszás a másik irányba. Azt hiszem csak patch formában (ráadásul nem is olyan régen, már a gonosz emberekkel feltöltött Blizzard csapattól.. ) érkezett a nehézségi fokozatonként 1 retalent lehetőség (+a farmolással több), ami részben javítja ezt. De a kipróbálást továbbra sem ösztönzi. De leginkább nem is ad rá lehetőséget.

D2 health, mana, reju potionok töltögetése, nyomogatása! Ááá. ÁÁÁÁÁÁÁááááá!! Ez már szinte önmagában ok arra, hogy D3-at válasszam D2 helyett. Aki kitalálta ezt, mint komoly gameplay elemet, annak bűnhődnie kellene.

D2 Stamina. Gondolom mindenkinek nagyon hiányzik D3-ban.

D2-ben a hetek alatt összegyűjtögetetett pénzem egy kiadósabb wipefest után nagyjából elszivárgott. Nem javítattási költségre, hanem csak úgy levonódott büntetésként. Persze még mindig jobb volt, mint D1-ben, ahol multiplayerben a ruháim is szivárogtak időnként.. :)

D2 hellt azért egy kis odafigyeléssel meg lehetett oldani nem túl sok farmolással. Rendes endgame tartalom konzolos parancsról volt elérhető. :) (Sry ha rosszul emlékszem, de mintha monster levelt csak konzolból lehetett volna állítani.) Adventure mód pedig ugye egyáltalán nem is volt.

D2-ben azért az endgame nagyon sokaknak kimerült a boss runokban. Ami a monotonitás egyik lehetséges csúcsa. Pandemonium event mikor is jött? Szerintem az sem épp Blizzard North korszakban.

Bár el tudom képzelni, hogy ez csak noobságom miatt volt (remember: casual szinten vagyunk), de D2-ben többször is volt olyan helyzet, hogy sorcival ott kellett hagynom egy mobot, vagy akár map-et, mert pl. coldra specceltem, és szinte mindenki immune to cold volt. Azt hiszem paladin pl. tudott tenni valamit immunitások ellen, sőt, lehet, hogy valami speckó tárggyal van rúnaszóval is rá lehetett segíteni, mindenesetre nekem ilyen formában hibásnak tűnt az egész játék.

D3 paragon szerintem egy bár egyszerű, de mégis jó kiegészítés. "Örökké" tartó fejlődés.

D3 treasure goblinok és társaik megint nem egy forradalmi jelentőségű funkció, de mégis megtörik a monotonitást.

Szerintem a 10+ év alatt felhalmozott D2 karaktereim közül már lehet, hogy egyet sem tudnék előkaparni. 10 évesen még nem voltak begyakorlott backup módszereim, az az 1-2 kari amelyik closed bneten van pedig kitudja, hogy egyáltalán még létezik-e, vagy valaki más lefoglalta már a neveiket. D3-ban ha létrehozod, akkor úgy tudom addig él, ameddig ki nem törlöd, valamint plusz macera nélkül bármelyik gép elé odaülhetsz és játszol a saját kariddal. Ez azért hasznos feature.

D2 a mostani gépemen is beszaggatott. Nem tudom, hogy csinálták, de képes volt lelassulni néha. Anno is ezt csinálta, a köztes gépeimen is, és a legutolsón is. D3 SSD-vel folyamatosabban, szebben fut, mint D2. Képtelen vagyok magyarázatot adni, lehet, hogy csak a sprite-ok használata miatt tűnt ilyennek, mindenesetre D3 simább, folyamatosabb érzést kelt.

Egy kis trivialitás, de nem hagyhatom ki, mert szinte az egyik legfontosabb szempont:
    Nem tudom ti hogy vagytok vele, de én D2-vel már 1-2 éve nem tudok játszani, mert gyakorlatilag kiégeti a szemem a felbontás. Ez nyilván nem D2 kritika (bár asszem már 2000 környékén is gáz volt a 800*600), de praktikus okok miatt ez is szempont ha a mai formájukban hasonlítom össze őket. Ha diablozni akarok, akkor vagy szerzek egy régi crt monitort valahonnan, vagy D3-azok.

A D3 nagyon szép. (Tehát nem grafika, hanem art.) Bár meg kell hagyni, hogy nem ismerem nagyon jól a klónokat, a kijelentést PoE, Titan Quest, Sacred (Torchlight lol) ismeretében tettem. Elég profi művészek dolgoznak arrafelé, és ezt is értékelni kell. (De azért érdemes megfigyelni, hogy utolsó pontként említem ezt.)

A végén a korrektség kedvéért azért felsorolom, hogy szerintem miben nem jobb: (továbbra is a D2-höz hasonlítva)

Történet. Diablo 2-ben egész kreatív volt a narráció, nekem a Marius-os szál miatt kifejezetten tetszett, pedig azért nem egy sztoriorientált játékról van szó. Tetszett, hogy nem voltak Warcraft 3-at idéző elnagyolt rajzfilmes hatást keltő ingame átvezetők, amik ráadásul mindig megtörik a játékmenetet. Az pedig főleg tetszett, hogy Diablo 2-ben nem öltek meg egy ilyen során egy rendkívül fontos szereplőt.

D2-ben nem volt Error 37. És Error 3006. Meg a többi. Ha rákényszerítenek a szervereik használatára, akkor azoktól elvárható, hogy működjenek.

Zene. D3 inkább aláfestő, amit észre sem veszek, D2 viszont jellegzetesebb témákat használ.

D2-ben nem spórolták ki a kiegészítőből sem az endgame rendervideót.. RoS-ban ezt még mindig nem tudtam feldolgozni.