erre reagálnék picit.
egy 3D-s képalkotáshoz 2 képre van szükség. 1 amit a jobb szem lát, és 1 mait a bal szem lát. ebből jön a 3d-s "feeling".
ez régen úgy volt megoldva, hogy az RGB színvilág 3 komponense küzül az kettőt a két szem között osztottak el(főleg piros-kék). Rettenetes volt az eredmény. a 3D-s feeling ugyan megvolt, de mindne más.... a szemet husszútávon tönkrevágja az ilyen.(5-6 perces animációknál nem is nagyon voltak hosszabbak).
Ellenben az új polárszűréses technika(imax/realD) bonyolultabb ugyan, de szemkímélő. Itt egész máshogy van megoldva minden. Itt egyszerre 2 projektorról megy a film(1 projetor 2 lencsével). Az egyik lencse a jobb szemben a másik lencse a bal szemnek sugároz. Csakhogy mindkét képet látja mind2 szem... ezért vannak a fények polárszűrve. Az egyik fényt vízszintesen, a másikat függőlegesen polárszűrik, és a szemüvegek szűrője mindkét szem számára kiszűri azt, amelyiket nem szabad látnia.
ebből jön a szemkínélő 3d-s látvány. (persze ha elmebajos sebességgel mozog a file, az már nem olyan szemkímélő, de ezt előzőüzimben írtam már).
Lényeg a lényegben: Egy TV nem képes kétféle polarizált fényt kiadni. Projektor se(csak itt kombinálni lehet kettőt:D). Biztos vagyok benne, hogy ez nem lesz mindig így. Sőt... biztos vagyok benne, hogy nagyon hamar lehet majd 3D-képes megjelenítőet kapni(hisz ha igény van, akkor megcsinálják). De előbb moziban kell sikert aratni, attól lesz igény.
Végszó: attól még elég messze vagyunk, hogy a praetorians-on vagy az nCore-on RealD kategória is legyen.... menjetek moziba, mert ez az élmény nem érdemes kihagyni.
UI: ehhez 2 egészséges szemre van szükség... ez van.... (epilepsziások hátrányban).. nem mindenkinek való ez a rajta dolog....