kukacos#36
Töltögetés valóban rohadt lassú, ami rendkívül bosszantó. Ettől eltekintve a játék jó.
Harcrendszer eddigi legjobb, amivel találkoztam. Grafika gyönyörű, bár valóban viszonylag limitált a terület, de ez alig érezhető és szépen tele van rakva küldetésekkel, még ha sokszor kell is ide-oda rohangálni. Zene kitűnő, bár néhol egy idő után azért kicsit unalmas és néha nem helyzethez illő.
Döntési szabadságban itt sincsenek csodák (a mostani RPG-k interakciós lehetőségei elég korlátozottak: vagy A helyről B-re mész, vagy kiválasztod az opciókat egy dialógusban, vagy megölsz valakit; ez a játék sem kivétel), de ami itt nagyon jó, hogy a küldetéseken látszik, hogy próbáltak érdekes ötleteket betenni. Van itt házibuli-szervezés, nyomozás, és viszonylag kevés a szerezz be 10 x-et és 20 y-t. Persze itt sincsenek végtelen lehetőségeid, de kihozták a műfaj maximumát: a dialógusok logikusak, a szereplők motivációi követhetők, látszik, hogy sokat gondolkodtak a tartalmon is. Tetszik, hogy kivételesen nem a világot kell megmentenünk, legalábbis egyelőre ott még nem tartok :) Ami nagyon tetszik: eddig még mindig megtaláltam azt a sort, amit én is mondanék hasonló helyzetben. Ez eddig még nem fordult elő velem egy RPG-ben sem, és nagyon sokat jelent a beleéléshez. A 18+ tartalom külön jó (nem csak a szexre gondolok; néhány ízes káromkodás vagy filozofáló dialógus nagyon megdobja a hangulatot).
Másokkal összehasonlítva: nekem az Elder Scrolls embernek öltöztetett jelzőoszlopai mindig is nagyon hiteltelenek voltak (bár végignyomtam a Morrowindet és az Obliviont), a Gothic épp ebben volt erős. Igazából csak több animációja volt minden karakternek, de ez kell is egy hiteles világhoz. Ebben a játékban inkább Gothic-érzésem van, mint Oblivion, ami jó, de nagyon várok már egy olyan RPG-t, ami Gothic-minőségű tartalmat generál, Morrowind méretekben...