• kvp
    #26
    Megneztem a linket, de csak annyit irnak, hogy a 200Mhz-es ddr3 helyett az xdr-ben 300Mhz-es egysegek lesznek. Tovabba minden chipen eleve ket cim aramkor van, igy felvaltva tudnak cimezni, mintha dual channel-es lenne minden chip. Alapvetoen az egyetlen elteres a ddr3 es az uj xdr kozott a magasbb orajel. De ddr3-bol sem az 1600-as lesz a legnagyobb. (300Mhz-es modulokkal ddr3-2400 lenne az elerheto maximum) A jelenlegi ddr rendszer limitje valahol a ddr4-4800 kornyeken van, ahol mar 300Mhz*16*8*2 a limit, tehat olyan 76800 GB/sec, quad es/vagy wide channel nelkul. Ez kb. ott van az xdr2-nel, es ugyanannyira kaphato.

    A rambus csak annyival jobb, amennyivel gyorsabb modulokat hasznalnak, de a protokol nem sokat javit, mivel a dual channel pont ugyanakkora teljesitmenyt ad, mint az xdr egychipes megoldasa. A 4.8 Ghz a kesekenyebb adatbusz miatt csak 2.4 Ghz-es ddr-nek felel meg. Egy 300 Mhz-es magu ddr3-2400 mennyin is jarna? :-)

    Az intel megoldasairol csak annyit, hogy tervezik a beepitett 3-4 csatronas memoriavezerloket a cpu-khoz. De ha kell is memoria vezerlo aramkor az fsb es a ram kozze, akkor is lehet dual wide modban futtatni egy alaplapot. Ilyenkor 2 darab 128 bites memoriabusz van, tehat 4 egyforma 64 bites ram kell az alaplapba. (mint ahogy az egycsatornas petiumokba is 2 egyforma 32 bites kellett) Mint mar irtam, az igazi teljesitmenyt a jelenlegi gepek szamara a ddr4 vagy 8 darab ddr2-es, esetleg 4 darab ddr3-as hozna meg. Ha pedig csak burst modot tudna a chip, akkor a cas latency-t ki lehetne dobni, mert mindig egy teljes sort cimezne minden muvelet. (tehat 64 byte-onkent igazitottan irna/olvasna a cpu, mint a legtobb risc rendszer, es meg a cache kezelese is egyszerubb lenne)

    A rambus csak annyit tesz, hogy egy gyorsabb ram magot becsomagol egy keskenyebb buszba. A valodi teljesitmenyt tovabbra is a ram mag belso orajele adja meg, ami nagyon keves a gepekhez kepest. Igazabol lassan megerne statikus ramot hasznalni es L3 cache-bol futtatni mindent. (csak kb. 6-szor lenne dragabb, es mar ma is elerheto, nem csak 2008-ban vagy kesobb)

    ps: Szerencsere az uj cell-ek mar olcso ddr-es vezerlovel jonnek...