Foci VB 2010
  • Nagylaci
    Csak leírom mi a véleményem a tegnap esti meccs végjátékáról akkor is ha sokaknak netán nem fog tetszeni. Első sorban nézzük a tényeket mert minden más szubjektív megítélés kérdése és ezáltal vita tárgy lehet. Amin szerintem nem lehet vita:
    1. A 120. perc környékén Ghána szabályos gólt szerezhetett volna Uruguay ellenében, a labda már a szabályok adta kereteken belül a hálóba jutott volna.
    2. Ezt Suárez teljességgel szabálytalanul kézzel szándékosan(Ez nagyon fontos momentum!) megakadályozta.
    3. Minden más amin ez után el lehet vitatkozni már ennek a szabálytalanságnak a következménye volt a meccsen. Tehát, hogy egyáltalán volt innen tovább az összességében egy szabálytalanság csúfos következménye.
    Én úgy néztem a találkozót, hogy ennél semlegesebb már nem is lehettem volna. Egyik csapat sem különösebben szimpatikus vagy ellenszenves én csak a focit akartam élvezni. Azonban ami a végén történt mondjuk úgy, hogy erősen megdöbbentett. Nyilván Suárez -nek ideje sem volt arra, hogy átgondolja mit tesz azonban ennek ellenére ennek a vb -nek a talán legsportszerűtlenebb húzása fűződik a nevéhez. Gondoljuk csak át a dolgot pontosabban! A gólba tartó labdát kézzel szándékosan eltéríteni az egyik legsúlyosabb szabálytalanság és ezáltal rendkívül súlyosan rendelik büntetni. Egyrészről a vétkes játékost azonnal piros lappal ki kell állítani, másrészről akár több mérkőzésről eltilthatják, harmadrészt a tizenhatoson belül azonnal tizenegyest kell ítélni. Ez a legtöbb esetben rendkívül súlyosan érinti a vétkes játékos csapatát akár szinte lehetetlen helyzetbe is kerülhetnek ez által.
    Na most amiről Suárez végül is nem tehet, hogy ebben az elég speciális esetben ezen büntetések egyike sem ért gyakorlatilag semmit. Azonnali kiállítás: a meccsnek tökéletesen vége volt, Uruguay -t ez nem sújtotta egyáltalán. A következő meccsekről eltiltás: ha nem szabálytalankodik a vb -n ez lett volna az utolsó meccsük tehát ebből a szempontból egyenesen érdemes volt szabálytalankodnia! Tizenegyes: azért az nem egyenértékű egy mindenféleképpen bekapott góllal ezért ebből a szempontból szintén megérte szabálytalankodnia. Vegyük észre, hogy az amúgy igen súlyos három büntetési tételből egy közömbös volt az uruguayi játékosnak kettő pedig egyenesen őt segítette!(Nincs azonnali gól, következő meccs lehetőségének fenntartása.)
    Bár nyilván az uruguayi nem "előre megfontolt" szándékkal követte el a dolgot, de a vége mégis az lett, hogy rendkívül sportszerűtlen módon mintegy "elvette" Ghána továbbjutását. Sokan írjátok, hogy mi lenne ha Magyar játékos követi ezt el egy hasonló kaliberű tétmeccsen? Megmondom én nagyon szégyellném magamat személy szerint. Amire a sport tanítani akarja az embert az éppen az kellene legyen, hogy harcolni a győzelemért mindent beleadva, de amikor ez kevés akkor tudni kell becsülettel veszíteni. Na most a profi sportban pont ez nem működik már. Bizony ami itt történt, hogy Uruguay ahelyett, hogy tisztességgel, felemelt fejjel veszített volna inkább becstelenül továbbjutott.
    Az üzenet egyértelmű: nincs Fair Play. Nincsenek szabályok, Mindent lehet amit nem tilos, A győzelem, az eredmény a lényeg bármi áron. Ismerős lehet ez a mentalitás sajnos mindenkinek... Sajnálatos, hogy ma már a sport is a szabályok áthágására azok megkerülésével szerzett előrejutásra nevel és erről csak részben tehet Uruguay vagy Suárez. Ezek az elvárások, ennek kell megfelelni elszomorító dolog ez, de nagyon. :(