• Balu0
    #25
    "1. Nem tudom miért hallgatják el azt a tényt, hogy jó pár felvett Holdkőzet kora a mérések szerint meghaladja a Föld korát."

    Nem halhatják el. Azokat a köveket úgy hívják Meteor, és itt a Földön is van jópár :D A megtalált meteorok nagy része előbb alakult ki min a bolygók.

    "2. Lehet valami abban, hogy üreges a Hold, ugyanis szeizmikus mérések szerint "kongott" a szerencsétlen :D"

    Ez így nem igaz. A mérések szerint Kisebb a sűrűsége belül. ez nem azt jelenti hogy üreges. Ha az lenne beomlana. A kisebb belső sűrüség amúgy elég nagy talány volt sokáig. De ez is pont a becsapódásos kialakulási teóriát támasztja alá. Ha egy ekkora test magában alakul ki akkor a nehezebb elemeknek van ideje lesüllyedni a középpontba.

    "3. Még mindig nem tudom épp ésszel felfogni, hogy miért PONTOSAN ugyanolyan sebességgel forog a Hold, hogy évezredek alatt sem fordul el tőlünk egy picit sem... Mindig csak ezt az oldalát látjuk. Nekem több mint furcsa. Legalább ezt magyarázza már el valaki. "

    Kötött keringésnek hívják, egyáltalán nem ritka ez a jelenség. Akkor fordul elő ha a két test közel kering egymáshoz, megvan a pontos fizikai leírása, de azt én se értem :D
    A Hold-Föld páros pedig "közel"-nek számít. Amúgy nem 100%-os a kötöttség, mert kb 1 - 1,5% kilengés van, de ez oda vissza igaz. Egyszer erre fordul tovább egy picit, egyszer meg arra. Így az ember a földről kb a Holdfelszín 51 - 52 %-át figyelheti meg. A lényeg hogy ebben nics semmi furcsa.