#24ha dvd-t nézel tévén, az 800*600. ennek a video felbontása 640*480. az már elég közel van hozzá
Ha DVD-t nézel TV-n, az 720*576, de az átlag TV-k is csak 300 sor megjelenítésére képesek. A 640*480 lehet hogy közel van hozzá, de baromira nem (csak) ez a lényeg. Ha egy full HD stúdiókamera, egy félprofi tévékamera, egy home miniDV kamkorder és egy akármilyen csillivilli kamerás mobil felvételét egyaránt 320*240-be (vagy 640*480-ba, mindegy) konvertálod, ég és föld a különbség, hiába hogy azonos a felbontás. Élesség, dinamika, kontraszt, színek, képzaj, stb... Egy 320*240-es egérmozi is lehet csodaszép, ha jó minőségű optikával készült a forrás, és egy 640*480 is lehet egetrengetően pocsék, ha telefonnal veszed fel.
A legegyszerűbb módszer, hogy kipróbáld: végy egy DSLR géppel készített fotót, mondjuk a fotozz.hu vagy a flickr oldalakról. Photoshoppal méretezd át 640*480-ra, és hasonlítsd össze egy 640*480-as mobilfotóval. Ugye? :)
Mindemellett nem mondom hogy nincs létjogosultsága az egyre jobb minőségű videót/fotót készítő mobiloknak, magam is előszeretettel használom ezeket a funkciókat a PDA-mon. Viszont az ilyen "(közel) DVD minőségű" bullshitektől tartózkodjunk. (egyébként a mini DV standard minősége hivatalosan veri a DVD-ét, de ettől még egy jobb kézikamerával készült felvétel sem lesz DVD minőségű, a gyengébb optika miatt)
A 480x320-at ultraHD-nek azért nem nevezném, de telefonon aligha lehetne nagyobb.
Én láttam már 640*480-as felbontású kijelzővel szerelt PDA-telefont működés közben, hamarosan veszek is egy ilyen gépet. Na, az már azért minőség, és még a 320*240 is kicsit gagyinak hat, amióta megtapasztalhattam az "egérmozi" csúcsát. DivX filmet nézni a vonaton egy jobbfajta sztereó fülessel egész kellemes élményt nyújt még a 320 is, a 640 pláne. Mozizni meg ott van a 107-es plazma, illetve a mozi, egész más követelmény érvényesül útközben való filmnézéskor.