• shabba
    #25
    "még a legtöbb helyen analóg telefonközpontot használnak. külföldönezeket már a 80-asévvégén kidobbták."

    Analóg telefonközpontot talán múzeumban látsz. 2 éve a teljes Tíkom hálózat digitális.
    Búcsúznak az analóg központok

    Lehet hogy nyugaton a 80-as végén kidobták az analóg központokat, de nálunk még csak akkor telepítették a legelsőt.
    http://sajtoszoba.magyartelekom.hu/process?action=news&id=724

    Egyébként nem hiszem hogy a 80-as végére a nyugati országokban 100%-os lett volna a digitális központ arány. Biztos hogy jóval magasabb volt mint nálunk, de az kistelepülésekkel ott is biztos hosszú ideig tartott a váltás.

    A finneknél az 5/8 M/s mint alapcsomag azért túlzás. 256/256 kbps, 512/512 kbps, 1/0.5 Mpbs, 2/0.5 Mbps, 8/1 és 24/1 Mbps-es ADSL csomagjaik vannak ahol ezek természetesen elméleti maximum értéke, a valós sebességet a vonali jellemzők határozzák meg ahogy mindenhol. Az 1 Mbps-es csomag 25 euro, az up to 24 Mbps-es 50 euro. A finneknél a szélessávú kapcsolódások 85%-a ADSL alapú.

    Az hogy a németeknél a 3 éve működik a HDTV DVB megint túlzó. 2 éve indult el a kereskedelmi Sat1 és Pro7 amik a legelsők voltak. Az elején nagyon lassan indult mert DVB-S2-es STB-ből hiány volt. Gyanítom a fölfelszíni utána követte, de a német DVB-T-ről nem sokat tudok. Egész európában a HD elég gyerekcipőben van még, a legelső lépéseket alig 2 éve tették meg és csak azt követően indult el a többi project, angoloknál is alig 1 év indult el a HD. Európa HD terén nagyon le volt maradva USA-tól, japántól és még ma is igen nagy a lemaradás, még a nyugati országok esetén is.