• fonak
    #36
    Na látom reagáltak páran, akkor én is válaszolok.
    - amcsik majmokat küldtek fel, de altatásban, mert nem akartak feleslegesen állatot kínozni (vagy kockáztatni, hogy szétveri a kapszulát:)), más kérdés hogy az egyik majom megdöglött az altatás mellékhatásaként, már a visszatérés után... ruszkik akkor még messze voltak (4 év) attól, hogy embert küldjenek az űrbe, egy szputnyikba (pontosabban egy rakéta fejrészbe) barkácsoltak bele egy "kutyaólat", a kutyautaztatást (csak oda szóló jeggyel) a politika követelte ki (Hruscsov sürgette, hogy ezzel is növeljék a SZU dicsőségét, hogy elsőként küldtek fel élőlényt, nehogy megelőzzék őket az amerikaiak).
    - állatkísérleteket nem ellenzem, ha szükséges, és nem felesleges, továbbá szükségtelen kínzásoknak nem teszik ki az állatokat. Amúgy az orosz tudós, aki kiképezte Lajkát, sajnálkozását fejezte ki utólag, mondván hogy tudományosan nem ért annyit a dolog. Persze lehet, csak PR okból mondta.
    - "Ezek a nagy állatsajnálók az emberekre általában rá sem bagóznak" - lehet, és tudod mit, szerintem teljesen normális, ha a saját állatom érzelmileg többet jelent nekem, mint egy vadidegen ember, ez még nem jelenti azt, hogy értékesebbnek is tartom az állatot az embernél! Nézzen mindenki magába, ha azt hallja hogy mondjuk a világ túlsó felén meghalt x száz ember, az jobban megrázza, mintha elpusztul az az állat, amit éveken keresztül nevelt?
    - Természetesen ha egy politikai foglyot küldtek volna fel akarata ellenére, azt sokkal szörnyűbbnek tartanám...