A feltölhető maximális képméret: 750x563 pixel!
No warez, no cry!
No warez, no cry!
-
Amit ígértem tegnap...
Egyetértek azzal egyébként, amit írtál. Nem is kritikaképpen írtam Geo-nak, akinek hálás vagyok a segítségért. Nem vitás, egy Dortmund lényegesen jobb játékerőt képvisel jelenleg, mint a Hertha. Ha szezon végén a 10-14. helyek egyikén végzem, már elégedett leszek. De örök igazság, hogy egy taktika annyit ér, amennyire az adott klub játékosai megtudják tölteni tartalommal. Nyilván, ennek begyakorlása nem megy egyik napról a másikra, illetve szükségesek hozzá az olyan játékosok, akik beleillenek ebbe a rendszerbe.
Az én taktikám hasonló ahhoz, amivel az FM2012-ben sikeres voltam. Én nem szeretem a Barcelona-féle tiki-taka-szarakodást, az én filozófiám szerint a lehető leggyorsabban a kapu elé érve alakítsunk ki gólhelyzeteket, de ehhez gyors szélsőkre és csatárokra van szükségem. Játékunk erőtől és dinamizmustól duzzadó, kezdeményező, már az ellenfél térfelén letámadással, agresszív labdaszerzéssel. Támadásépítésünk gyors, villámgyorsan átjátszva a pályát, kiugratásokkal.
Ennek megfelelően a négy védő előtt egy védekező középpályás helyezkedik el, előtte két középső középpályás, két szélső és egyetlen csatár. A védekező középpályás egy kulcsposzt, ide egy erős, jól fejelő és szerelő játékos kell. A csatárnak villámgyorsnak és gólerősnek kell lennie, általában ide egy poacher-t preferálok, de talán egy advanced forward is jó. A szélsők winger-ek, akik adott esetben inside forwardként is üzemelhetnek, ezáltal kvázi háromcsatáros lesz a játék.
A két középső középpályás is nagyon fontos, egyik ball winning midfielder, ő "röghöz kötött", feladata a labda megszerzése, nem kolbászolhat el. Bár erős a kísértés, hogy a letámadást nagyobbra vegyem nála, de nem, mert ha ő letámad és elszúrja, akkor nem szeretnék ajtó-ablak helyzetet adományozni az ellenfélnek. A másik középső középpályás egy box-to-box midfielder, adott esetben advenced playmaker, játékostól függ. Előbbivel jobb a védekezés, utóbbival a támadójáték.
A középső védők, sőt úgy általában a védőim nem cifrázzák a játékot, nekik nem ez a feladatuk.
Csapatutasítások:
- Go Route One
- Pass into Space
- Run At Defence
- Play Wider
- Get Stuck In
- Higher Tempo
A kapus utasításai:
- Pass It Shorter
- Fewer Risky Passes
- Roll It Out
-Distibute Quickly
A középső védők utasításai:
-Close Down Less
- Mark Tighter
Szélső védők utasításai:
- Tackle Harder
- Sit Narrower
- Run Wide With Ball
Védekező középpályás utasításai:
- Tackle Harder
- Mark Tighter
- Fewer Risky Passes
Ball Winning Midfielder utasításai:
- Bribble Less
- Mark Tighter
- Hold Position
- Pass It Shorter
Box-to-box Midfielder (vagy Advanced Playmaker) utasításai:
- More Risky Passes
- Close Down More
- Get Further Forward
- Run Wide With Ball
A szélsők utasításai:
- Close Down More
- Cross Aim Centre
- Hold Up Ball
Csatár (Poacher) utasításai:
- Close Down More
- Roam From Position
- Move Into Channels
Nézzük a Hertha esetében ez hogyan valósul meg:
A kapuban Thomas Kraft áll, nem vitás, az első számú kapusom. Középhátvédként eleinte a John Heitinga, John Brooks páros favorizáltam, de holland elég gyenge átlagot hoz. Kölcsönvettem a Liverpooltól Kolo Tourét, de inkább Sebastian Langkampot játszatom itt azóta, aki jobb, mint Heitinga. A széleken Marvin Plattenhardt és Marcel Ndjeng vagy Peter Pekarik az első számú hátvéd. A védekező középpályás poszt egyelőre kérdőjel, az általam leváltott csapatkapitány, Fabian Lustenberger játszik itt, de neki nem ez a természetes posztja.
A középpályán a BWM posztja Hajime Hosogai-é. A japán játékossal nem számoltam eleinte, de meggyőzött, ezt a pozíciót neki találták ki. A BBM posztra Per Ciljan Skjelbred és a brazil Ronny verseng, de utóbbi csapatba állításával ez a pozíció Advanced Playmakerre változik. Ronny beállítása a csapatba pozitív eredménnyel zárul, mert egymaga képes feljavítani a támadó játékot. A brazil nagyon technikás játékos, szükség van a passzaira.
A két szélső alapesetben Nico Schultz és... egy nagy kérdőjel, hogy ki játsszon jobb oldalon. Se Skjelbred, se Anis Ben-Hatira nem ide való, ide kell szerezném még valakit.
A csatársorban egyértelmű, ha egészséges, akkor Salomon Kalou játszik itt. Cseréje az ingyen érkező Innocent Emeghara, vagy Timo Furuholm. Utóbbit azért igazoltam, mert tulajdonságaiban közel áll az általam kívánt értékekhez, de eddig nem váltotta meg a világot. Kalou ellenben már 3 gólos.
És a nagy kérdőjel, hogy mit kezdjek a klub legjobb játékosával, Julian Schieber-rel? Legjobb posztja a defensive forward... Az én játékrendszerembe nem tudom beilleszteni ezt. Esetleg akkor, ha a két szélső Inside Forward, talán van értelme egy védekező csatárnak, de már ettől az elnevezéstől is kiráz a hideg! "Védekező csatár"... Egy csatár ne védekezzen, gólokat szerezzen!