A feltölhető maximális képméret: 750x563 pixel!

No warez, no cry!

• Zenszkij

Befejeztem harmadik szezonomat a Ferencvárossal. Egyre izgalmasabb a játék, hisz szépen fejlődik a klub infrastruktúrája, játékosállománya. Értékelés a spoilerben.

SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Bevezetésként a bajnokságról írnék pár sort. Idén kevésbé voltunk magabiztosak a hazai porondon. Már első szezonomban - amikor 6. helyre vártak a bukmékerek - is több pontot zsebeltem be a bajnoki címért, mint idén. Minek is köszönhető ez? Egyrészről annak, hogy már több karrierem alatt is azt tapasztaltam, hogy a játék a hivatalosan kiadott 12.2.2-es patchet használva 2-3 szezon alatt kiismeri az alkalmazott taktikákat, ezért kétévente kell azon valamit finomítani. Másrészről pedig a frissen igazolt 16-17 éves tehetségek szerepeltetése volt az ok, ami jelenleg fontosabbnak bizonyult az eredményességnél. Úgy gondoltam eléggé kimagasodok már a magyar bajnokságból, hogy a taktika kiismerése és a fiatalok szerepeltetése ne okozzon gondot, hát nem lett igazam. A bajnoki cím nem volt veszélyben, de éreztem, hogy valami nem úgy működik, jöttek a peches vereségek, döntetlenek. A lényeg, hogy megvédtük bajnoki címünket, amit immár 3 éve őrzünk, továbbá ifjú titánjaim is eredményesen fejlődtek.

A Magyar Ligakupát egy teljesen felesleges és idegőrlő sorozatnak tartom. Ráadásul egy bug miatt a játék minden évben a Ferencvárost az „A” csoportba száműzi a Győrrel, a Haladással és a Debrecennel összepárosítva. A csoportbeosztás csak az első 2011/2012-es évben tér el ettől, később ez a sorsolás konstans marad. Több fórumon is olvastam, hogy ez a 12.2.2-es patch bevezetése óta mindenkinél jelentkező probléma, remélem az FM 2013-ban ezt orvosolni fogják. Mivel tavaly már első alkalommal megnyertük eme dicső kupát, idén nem szándékoztam foglalkozni ezzel a kiírással. Ifik, továbbá a tartalékok kaptak itt szerepet. Így is pontegyenlőséggel estünk csak ki. Micsoda fájdalom. A Magyar Kupa megtartása ugyanakkor már annál fontosabb feladat volt számomra. Itt minden különösebb nehézség nélkül a döntőig meneteltük, ahol a Kaposvár csapatát 2-0-ra verve, második alkalommal hódítottuk el a nemes trófeát. Érdekesség, és számomra igen furcsa, hogy a kupadöntőre igen kevés drukker látogat ki.

A statisztika szerint 23 ezer néző volt a mérkőzésen a Puskás Ferenc Stadionban, de a kép alapján, amint azt látjátok igen kevés szurkoló foglalt helyet a lelátókon. Véleményem szerint a játék kezelhetné úgy ezt a mérkőzést, hogy nem a Népstadionba szervezi évről évre a döntőt, hanem elvinné azt például Győrbe vagy Székesfehérvárra, ahol ezzel a nézőszámmal is teltház lenne a stadionokban. Sokkal jobb hangulata lenne az összecsapásnak. A hazai menetelésből ennyit szerettem volna kiemelni, meg a tényt, hogy idén először kaptunk ki az Újpesttől, sajnos pont hazai pályán 2-3-ra, egy olyan meccsen, ahol semmi nem jött össze. Ugye ismerős?

A nemzetközi kupaszereplés idén ismét központi szerepet töltött be a csapat életében. Célom volt, hogy kvalifikáljam a Fradit immár harmadik (karrierem alatt második) alkalommal a Bajnokok Ligája csoportkörébe, hiszen ebben van a pénz, az igazi bevételi forrás, a jövő. Ez sajnos idén nagy bánatomra nem sikerült. Mint azt írtam a játék kiismerte a taktikám és sajnos ezt csak későn vettem észre. A fiúk év elején amúgy sincsenek bombaformában és ez a két dolog lett most a vesztünk. A 2. selejtező párosításomon a Maribor csapata idegenben 3-0-ra megvert. Ekkor már érzékeltem a taktikai gondot és változtattam is picit rajta, de sajnos a hazai 2-0-ás győzelem már kevésnek bizonyult a továbbjutáshoz. Maradt az Európa Liga. Itt viszont sikeresen vettük az akadályt új taktikai utasításaimnak megfelelőn (ezt valamiért a bajnokságban nem alkalmaztam, kíváncsi voltam tényleg kiismerte-e a játék 2 év után a stratégiám, a válasz igen) és a csoportkörbe történő bejutást a csoportgyőzelemmel koronáztuk meg.

Amint azt látjátok óriási győzelmeket arattunk. A Juvét idegenben 1-5-re, a Werder Brement oda-vissza egy-egy góllal ütöttük, az Apoel nem volt ellenfél. Otthon ugyan botlottunk a torinoiak ellen és belefutottunk egy 0-3-ba, de összesítve még náluk is jobbnak bizonyultunk. Büszkén vártuk a sorsolást és kaptuk a Lens-t. Mit mondjak, ennél csak egy nehezebb ellenfelet kaphattunk volna (ugye csoportelsőként a csoport másodikak közül), a Sevillát, de így sem lehettem elégedetlen. Idegenben vért izzadtunk a döntetlenért, otthon hengerültünk, továbbmentünk. Egy újabb francia csapat állta utunkat, a Montpellier, és éreztem ez már húzósabb párharc lesz. Jött is a sérüléshullám, és eltiltás miatt sem játszottak páran az alapkeretből, így hát elfogyott a csapat és kiestünk, de nem vallottunk kudarcot. A Montpellier jelenleg még erősebb, gazdagabb csapat. A Bajnokok Ligája szereplést leszámítva felülmúltuk a tavalyi évet, mert egy körrel tovább meneteltünk az Európa Ligában, így elégedett vagyok. Jövőre mindenképpen BL főtáblára kell kerülnünk a bevételforrás miatt.

Idén az átigazolási piacon is tetemes munkát végeztem felderítőimnek köszönhetően.

Az év igazolásai közül kiemelném Jozef Giertl-t, akit a Nitrától szereztünk meg, és már 2 és fél éve bombáztuk ajánlatokkal, mire végre sikeresen beadta derekát. Hiába no, növekszik a klub hírneve. Ebből a gyerekből még nagy sztárt faragok, ő lesz az új Marek Hamsik. Hovatovább részét képezi ama felfogásomnak, hogy hosszútávon közép illetve kelet –európai nemzetiségű játékosokból (magyar, szerb, román, szlovák, horvát, bolgár stb.. ) összerakott sztárcsapatot szeretnék a Fradiból faragni.

Legnagyobb sztárom Maikol Pastore olasz támadó középpályás/csatár. Ez az ember rohamosan fejlődik, és klasszis szinten teljesít bármikor is lépjen pályára. A Roma, a Nápoly, a Juventus, az Arsenal vinné is, remélem sikerül őt megtartani. Belőle szupersztár lesz 24-25 éves korára.

A másik nagy aduászom meglepő módon nem mezőnyjátékos, hanem a kapusom, a fehérorosz Balakhomskiy. Nagy szerencsém volt, hogy játékjogát sikerült megszereznem. Ez a hálóőr még rendkívül fiatal, de szerintem már bármelyik sztárcsapatban megállná a helyét. Bombaigazolás volt.

Amint látjátok ezek már generált emberkék. Sajnos a magyar csapatok reputációja igen alacsony, ahhoz hogy valódi tehetségeket igazolhasson az ember a játék kezdetén. Egyszerűen, mert senki nem ír alá. De sebaj, így még nagyobb kihívás a csapatépítés.

Végezetül pedig az edzőközpontról írnék pár sort. Legnagyobb örömömre az elnökség edzéskérdésben mindig teljesíti a kéréseimet. Az edzőközpontokat folyamatosan fejlesztjük mind a felnőtt, mind az ifi korosztálynál. Egyre több jó képességű edző csatlakozik a szakmai stábhoz. Jönnek a csapathoz a minőségi megfigyelők, és gyúrók is. Egyre több pénzt fektetünk az utcakölkök felkutatásába.

Erre alapozva remélem sikerül majd igazi magyar aranylábú focistákat kinevelnünk. Egy új Bozsik, egy új Hidegkúti egy új Puskás öcsi jót tenne a magyar válogatottnak is. A sikeres szereplés mellett ez talán még fontosabb célom ebben a mentésben.

Első szezonom értékelésének hozzászólási sorszáma: #82327.

A második szezonom értékelésének hozzászólási sorszáma: #82609, #82610.