A feltölhető maximális képméret: 750x563 pixel!
No warez, no cry!
No warez, no cry!
-
Rudee #102748 És egy karrier:
A lentebb látható cuccok első és utolsó tagjának tesztelése volt a cél az új játékkal. A játszhatónak betöltött bajnokságok: finn 1-2, magyar 1-2-3, lengyel 1-2, szlovák 1-2.
Igazából 2 célom volt. 4-5 résszel ezelőtt egy számomra még mindig szép emlékű karriert játszottam az FC Hämeenlinna csapatával a messzi északon. Most titkon reménykedtem, hogy a kezdés után néhány éven belül visszajutnak a másodosztályba és esetleg lesz lehetőségem megcsípni a kispadot. Munkanélküliként kezdtem, de nem sokáig kellett várni az első feladatra. Az üres padokat sorra kínálták az NB3-ban, de az most annyira nem vonzott. A szlovák másodosztály sem, viszont az ott vergődő Borcice kispadja valamiért megtetszett. Hulla játékosok, erősen mínuszos egyenleg, reménytelen utánpótlás. Kell ennél több?? :D Az interjún még nem tudtam, hogy mekkora gyík az elnök, 6 tétmeccset bírtam "alatta", a téli szünettel együtt közel 6 hónapot.
2017 nyarán megint az NB3 újoncai kopogtattak, és megint hiába. Na jó, a Kaposvár szimpatikus volt, de talán majd legközelebb. Eközben Finnországban már javában zajlott a bajnokság és volt is néhány szomorú sorsú szakember, akik megüresedett irodáját próbáltam magamévá tenni. Vagyis nem én, hanem Novák Dezső, aki északon csak az edzői pályájával akart foglalkozni. Semmi ügynökösködés, mint itthon :)
A harmadik interjú aztán sikert hozott, bár ott vártam a legkevésbé. Az élvonalban bukdácsoló, értelmes játékosait korábban kiárusító RoPS (teljes nevén Rovaniemen Palloseura) vezetősége látott fantáziát a mi Dezsőnkben. Hogy miért is volt meglepő? Nos, alapból egy tapasztalat nélküli menedzser (vasárnapi focista múlttal) a 2015-ös év végén bajnoki címet szerző csapatnál. Kb ezért :) A másodosztályból hamarabb vártam volna munkát, de nem bánom hogy így alakult. Ráadásul ők is kék-fehérek, akár a Hämeenlinna :D
9 bajnoki volt hátra, a kiesés már nem fenyegette a csapatot, de osztályzós helyre még vissza csúszhattunk volna.
Szerencsére ez nem történt meg, egy pozíciót még javultunk is. Ez persze lókuki, de kezdetnek egy ismeretlen csapattal nekem jó.
Meccsek
Igazolások
Kellett középső védő, így került képbe Topinoja. Ingyen jött, 23 évesen, jobb nem volt "piacon". Hazard átadón volt és szerintem egy finn bajnoksághoz képest Ő jó játékos, amit nagyjából bizonyít is. Vida a középpályára kell majd, fiatal, magyar, talán pénzzé lehet tenni a későbbiekben. A szerződtetése után vissza is ment kölcsönbe az ETO-hoz, mert egy meccsen játszott a Vasasban is, így nálam már nem szerepelhetett volna egy darabig. Niki Maenpaa egy rutinos kapus, Őt Chencinski eladása után sikerült megcsípni. Közel 10 évet lehúzott Hollandiában, aztán Angliában is megfordult. Aapo Maenpaa pedig jobb bekk, kellett oda is valaki.
A három távozó mind jobb keresetű, 30 fölötti volt. Külön öröm, hogy bevételt is hoztak.
Tabella
A 2018 évre a boss a középmezőny tűzte ki. Jó, legyen, megpróbáljuk. A szezon a kb tét nélkülinek is nevezhető Liga Kupával indult. Itt semmi extra elvárás nem volt, a tét annyi, hogy minél előrébb végez a csapat a csoportban, annál később kapcsolódik be a Finn Kupába. Az a plusz 1-2 meccs meg annyira nem számít, legalább játszhat pár fiatal is kicsit többet. Visszatérve a sorozatra, volt körbeverés rendesen. Az utolsó meccs előtt még a csoport második helye is elérhető volt. Nem lett meg, de bánja a fene.
Most jön még pár felkészülési meccs, közben megkezdődik a kupa és bő egy hónap múlva a bajnokság is. Utóbbi jó lesz, rögtön a HJK otthonában kell elkerülni a kivégzést. Nekik rendre jó bevételük van, feltehetően a megfigyelő hálózat is távolabbi pontokra ér el, mert általában igazolnak néhány afrikait.
Nekem maradnak főként az európai játékosok, illetve a havi közel 70.000 eurós fizukeret kordában tartása. Igazolásra is van pénz, de inkább az utánpótlásra kéne támaszkodni.
Igazolások
Ölander 20 éves védő, nem kapott új szerződást a HJK-nál. Hozzám simán befér, 1100 eurós havi bére bőven jó. Saira egy 19 éves szélső, Őt a Honka engedte el. Dudás elég sérülékeny, de 29 évesen még 2-3 szezon benne van. Főleg ha itt nem segítik a kórházba. Kronholm 27 éves védekező középpályás, Ő főként Kaby távozás miatt kellett. A bissau-guinea-i kimagaslott a csapatból, menni akart és kérője is volt. Sajnos az ilyen kaliberű játékosok itt szinte megtarthatatlanok. David Silva és Okkonen megint csak jól kereső 30 feletti játékosok, nem nagyon volt helyük a jövő csapatában. Schafer meg olyan gynge a posztján eddig, hogy az szörnyű. Talán fejlődik kicsit, kulcsjátékosnak akarta az Oulu, lehetősége lesz még bizonyítani.
Szezon eleje
Liga Kupa