• Sance231
    "ha a kérdések valóban az ált. suli első osztályának tananyagaiból lennének"

Hopp, ezt elírtam: természetesen "első osztályainak tananyagaiból" a helyes gondolat.

Voltam ötödikes, képzeld, és ziher, hogy a műsorban előforduló kérdések többsége nincsen benne a tananyagban. Ezen sztem ne álljunk neki vitatkozni, túl egyértelmű (vagy másik esetben lehet előbányászni az áltsulis könyveket a padlásról). Ebből a szempontból elegánsan még mindig lehetne általános műveltségi vetélkedőnek tekinteni, de nem felsorolásjellegű, "műszagú" válaszokból fog az meglátszani, hogy mennyire ismeri a gyerek az adott témát. Adnak nekik egy 20 oldalnyi infót, aminek a lényegét be lehet vágni, aztán amire emlékszik belőle, azt tudja a műsorban. Nincs ebben semmi összeesküvés-elmélet.

Kérdésekről: Túl mesterkéltek és túlzottan jelentéktelen dolgokat kérdeznek (mint a korábban példaként felhozott hány nyelven tudott Hunyadi - még ha vszínűleg tudom is, bár attól függ, hogy melyik Hunyadi:D). Pl. töriből is elég sok pusztán magolós, gondolkodást nélkülöző kérdés van. Azt képesek megkérdezni, hogy melyik egyiptomi isten mit jelképez (jelzem, ez sem ötödikes tananyag, a legtöbb tankönyv csak a főbb istenségekről tesz említést, szal ki is merül kb. Ré-ben:)), de egy kisebb folyamatra (pl. az athéni demokrácia kialakulásának folyamata, ami egyértelműen tananyag), amihez már belelátás is szükséges egy-egy tantárgyba, sosem kérdeznek rá. Ezzel számomra hitelét veszti a műsor, és elkezdek azon gondolkodni, hogy milyen jó is volt, amikor még a Legyen Ön is milliomos ment Győzike helyett.