• bvalek2
    Gondoltam leírok egyszer minden lényegeset, aztán már nem kell ismételnem magam, most sem fogom. A kételyeidre ott van a válasz a #37-es hozzászólásomban, valószínűleg nem olvastad végig, vagy nem elég figyelmesen. Ha olyan kérdésed/észrevételed van, amit nem írtam le, arra szívesen válaszolok:

- Nézd, a "szerintem", meg a "valóság" két külön dolog, ez mellett pont te szoktál érvelni. Ki van fejtve a #37-es hozzászólásban.

- Rosszul fejeztem ki magam, a nyomás nem válik végtelenné, hanem végtelenhez tart egy bizonyos tömeghatárhoz közeledve. Persze a kizárási elv csak egy véges nyomásig tudja megakadályozni az összeomlást, szóval még a végtelen előtt neutroncsillagből fekete-lyuk lesz, a fehér törpe szétrobban Ia szupernóvaként, ha kap anyagot egy szomszéd csillagról, erről szól a cikk.

- Nézd, az biztos, hogy a neutroncsillag után nincs nég egy csillagállapot, a fent említett tömeghatár miatt. Azt ami utána jön, felőlem nevezhetjük "zsákbamacskának", ha nem tetszik a "fekete-lyuk" név.

- Megakadályozzák az összeomlást, egy bizonyos határig. Egy bizonyos nyomás fölött beadják a derekukat.

- A relativitáselméletben az a szép, hogy nincs újabb tényező az elméletben. Pont ezért ellenzem a sötét anyagot, meg a sötét energiát, nem kellenek. Van egy összefüggő matematikai egyenletrendszer, ami néhány egyszerű megfigyelt tapasztalaton alapszik, és kész. Nincs toldozva-foldozva.

- Leírtam #37-ben hogyan mérték meg a tömegét. Kepler, Cavendish, ismerős nevek?

- Az eredmények "összecsengése" nem azt jelenti, hogy saját magával igazolja magát. Newtoni gravitációs képlettel nem fognak összecsengeni, a galaxisoknál ezért jött a sötét anyag mizéria. Mert még csillagászok között is vannak, akik nem fogadják el a relativitáselméletet, na szenvednek is rendesen.

Ha ennyire határozott a véleményed, biztos érdekel is a téma, nem kell az amatőr összefoglalómra hagyatkozni, töltsd le a tankönyveket amiket a #2-esben belinkeltem, egyetemen oktatják, asztrofizikus hallgatóknak.