• wanek
    Egyszerre túl sokat írtál. Először arra gondoltam, hogy ennyire nem válaszolok egyszerre, de aztán erőt vettem magamon.

"a relativitáselméletben a test teljes energiája hozzájárul a gravitációs tér keltéséhez, pl. a gravitációs potenciális energia is. Sőt a nyomás is hozzájárul, hiszen azt a (gyorsan) mozgó részecskék ütközése kelti, ami meg mozgási energia." - szerintem a gravitációs erő nagyságát egyedül a tömeg határozza meg.

"Einsteini esetben viszont van egy véges tömeg, aminél a középponti nyomás végtelenné válik" - egész biztos vagy abban, hogy tisztában vagy a végtelen fogalmával?

"Ez azt jelenti, hogy a részecskék hiába taszítják egymást, egy tömeghatár fölött adott térfogat esetén nem létezhet égitest, összeomlik fekete-lyukká." - ilyen alapon a fekete lyuk is égitest, hiszen van fizikai mérete, viszont fekete lyukat még senki sem látott, csak feltételezik a létezését. Így járnak azok, akik a hibás elmélet alapján számolnak.

"Itt azt akadályozzák meg, hogy az égitest neutroncsillaggá, vagy fekete-lyukká zuhanjon össze." - akkor ezek szerint annyira megakadályozzák, hogy fekete lyuk nem is lehet, igaz? Vagy ha mégis, akkor hibás az okfejtésed.

"hiszen Newtonnál sokkal több tömeg kell ugyanakkora gravitáció (és belső nyomás) előidézéséhez, mint Einstein képletével, ahol pl. a gravitációs potenciális energia is hozzájárul tömegvonzáshoz." - tudod, ez olyan, mikor saját magával magyaráznak valamit. Létrehoztak egy sok sebből vérző elméletet a z erre épülő hibás képletekkel és mérési módszerekkel, és ha valami nem stimmel, akkor ezt azzal próbálják foltozni, hogy egy újabb tényezőt visznek be az elméletbe (pl. sötét anyag/energia), ami persze további bizonytalanságokat okoz és kérdéseket vet fel. Nagyon el van baszarintva (szerintem).

"Már sok százezer fehér törpét fedeztek fel, és még egyet sem találtak, melynek a tömege meghaladta volna az einsteini képletből származó Chandrasekhar-határt." - ugyan! Lemérték őket mérleggel? Ezek csak feltételezések.

"A méretet és az életkort természetesen nem tudjuk mérni, csak elméleti modellből számolhatóak. Viszont a fenti értékek függenek tőlük, és egymástól is persze. A lényeg, a relativitáselméleti modellekben kapunk egy szép összképet, ahol mért és számított értékek szépen összecsengenek" - összecsengenek :) Erről írtam, hogy saját magával igazolja saját magát. Csoda lenne, ha nem csengene össze. De ettől még szerintem köze sincs a realitáshoz.