• Deus Ex
    2002-ben a baloldal átvette az országot, és érdekes módon nem akkor volt szükség azonnali megszorító intézkedésekre, hanem négy évi kormányzásukat követően. Ne jöjjön nekem azzal senki, hogy a 2002-ig elrontott dolgok gyűrűztek be ott hírtelen és előre láthatatlan módon, bár természetesen közrejátszhatott a helyzet kialakulásában a rendszerváltás óta görgetett nem egészen optimista állami szerepvállalás is, bár érdekes, hogy ez csak négy évi baloldali kormányzást követően vált hírtelenjében finanszírozhatatlanná.
    Délkelet-Magyarországon, a szűkebb környezetemben látom az intézkedések hatását: a cégek a létszám 15%-át elbocsátották, további 15-30%-át kényszervállalkozásba kényszerítették, bújtatott munkaszerződéssel, fizetéseket befagyasztották, válaszható béren kívüli juttatást megvonták. Az átlagos - 80-150 eFt/hó - jövedelemmel rendelkezők jellemzó fogyasztási kosara a 2005-ös szinthez mérten 45-50%-kal drágult az energiahordozók, termelő és szolgáltató vállalkozások közterheinek, valamint az élelmiszerek árának növekedése révén.
    Persze ha valaki valamely oldal érdekszférájába tartozik, akkor személyes lehetőségeinek bővülésén vagy szűkülésén keresztül ellentétes előjellel is tapasztalhatja az adott oldal ténykedésének eredményeit, de ezt ne általánosítsuk le széles néptömegekre.
    Engem nem zavar, ha valaki a pecsenyéjét sütögeti - végülis a gazdaság, a társadalom és a politika is e célból van kitalálva - feltéve, ha az én pecsenyém is megsül közben. Nekem mindegy, milyen eszméket vallónak szeretnék magukat feltüntetni a hatalomért marakodók, de ne velem finanszíroztassák meg a balfaszkodásukat avagy a mérhetetlenebbnél is mérhetetlenebül meggazdagodásukat.

Lehet bannolni.