• Su0my
    ja amúgy az is - számomra, még mindig - HIHETETLEN, hogy amit felpillantva látunk, az 8 milliárd éves, mondjuk...

Szóval nem is tudom, miről beszéltek Ti: HÁT ITT VAN A SZEMÜNK ELŐTT AZ IDŐUTAZÁS!! Nem öncélú, önző, hanem sokkal nagyobb léptékű, sokkal lenyűgözőbb, csodálatosabb időutazás ez, a létezés már már legkoraibb szakaszaiba bepillantást engedő utazás.. Nem tudom, kell-e ennél több? Lehet, hogy ez naivan hangzik, én is tudnék mondani most egy-két dolgot, amit másként csinálnék az elmúlt hónapban (óó, életem szerelme, egyebek..)

Igaz, ez a Jövőbe annyira nem enged betekintést, bár ez is nézőpont kérdése: minél többet ismerünk meg a múltunkból, annál többet tudhatunk a jövőnkről, közhely, de pl ha tudjuk, hogy ha eldobunk egy követ, ilyen és ilyen sebességgel, akkor az megközelítőleg itt és itt érhet földet, ezen és ezen egyenletek szerint.. Érdekes ebbe is belegondolni, ha egyre több ismeretünk lesz, egyre több egyenletünk, akkor mi sülhet ki a dologból?

A tudomány fejlődésének egyik legérdekesebb korszakában élünk, amikor bármilyen elmélet megdőlhet/bármilyen elmélet igazzá válhat, ezek igazolására megvan a megfelelő technikai háttér, ha meg nincs, akkor 1-2 éven belül meglesz, et cetera, et cetera: bele sem merek gondolni, hogy ha 50 év múlva kinyitok egy, akármelyik boltban megvásárolt csillagászati könyvet, mikről fogok olvasni... de akárcsak 10 év múlva is.. Barátaim, az a helyzet, hogy marhára nagy mázlisták vagyunk!

Én a magam részéről marha nagy vigyorral a fejemen olvasgatok könyveket, nézem a (tudományos) híreket, közben ugyanígy élem a kis életemet