• Ability
    Persze, Linux sem tökéletes, sosem lesz egy "program" sem feltörhetetlen. Bár úgy érzem ott jobban ügyelnek a problémára. Én személy szerint nem vagyok nagy linuxos, bár fél évig az volt a gépemen, és mindent meg tudtam oldani, viszont fogalmam sincs, hogy miféle biztonsági mechanizmusok vannak jelen (akár kernel szinten). Egyszer olvastam egy szép kis leírást, hogy a linux miért biztonságosabb, ott voltak érdekes dolgok, de ezekbe ne menjünk bele. Amit állítottam, hogy Linux alatt nem kell -- egyelőre -- foglalkozni ezzel az igaz. Bár a Win mindig is vonzóbb lesz a kártevők íróinak, mégis azt mondom, hogy dolgozzanak a problémán, küzdjenek a minél nagyobb biztonságért. A vita márpedig pont erről szól, mert valaki kijelentette, hogy "neked biztos nem számít a biztonság", én meg pont erről beszélek, hogy ez fontos, ezzel foglalkozni kell. Ha nem is lesz tökéletes, de csökkenteni kell a sebezhetőségek számát. Gondolom ez alapdolog a Microsoftnál is...

#27: Szerintem meg vannak olyan kiforrottak a mai rendszerek ( Win, OSX, valami felhasználóbarát Linux) kezelhetőség terén, hogy ne csak hozzáértők használhassák őket. Sokan nem nagy gépmesterek, mégis elboldogulnak vele. Ez tájékozottság kérdése is. Böngészők terén mindenhonnan lehet hallani, hogy az IE nem a legjobb választás. Aki tájékozott, annak nem feltétlen kell tudnia, hogy miért jó a tűzfal, hanem elég lehet annyi is, hogy arra szükség van. Csak az egyszerű emberek nem ragadnak le az ilyenek megtanulásánál. A legtöbbjüket egy hibaüzenet sem érdekel. Rámennek az OK-ra, mert azt hiszik, hogy az a jó, de el sem olvassák az üzenetet. Tehát a probléma nem ott kezdődik, hogy milyen rétegnek kell használható programot, oprendszert írni, hanem ott, hogy az embereket egy kicsit is érdekelje az, amit éppen csinál. Ebben gondolom egyetértünk.