Ki volt a világtörténelem legkárosabb egyéne?
  • Zóanagyvarázsló
    #137
    Pár megjegyzést tennék ehhez a valóban érdekes témához.

    - A koncentrációs táborok előképe az unionista foglyoknak létrehozott konföderációs börtönök voltak, az első ezek közül Andersonville-ben (Dél-Karolina) épült.

    - Az első "hagyományos" táborokat a britek hozzák létre a búr asszonyok és gyermekek számára a XIX. és a XX. század fordulóján dúló háborúk során.

    - Első "beüzemelt" gázkamra: 1924. Nevada (USA).

    - Az első német koncentrációs tábor Dachauban nyílt, 1933. március 22-én. 1938-ig csak politikai foglyok kerültek ide, majd köztörvényesek, később vallási és faji alapon "be lehetett jutni". A keresztény foglyok egyik legjelentősebb gyűjtőhelye volt, idegyűjtötték a papokat is, és a jobboldali konzervatív ellenfeleiket is. Kállay Miklós, korábbi angolbarát magyar miniszterelnök (1942. márc. 9. - 1944. márc 22.) is élvezhette a tábor vendégszeretét.

    - Internálótáborok működtek már az első világháború végétől Magyarországon is, politikailag veszélyes elemeket (kommunisták) és köztörvényesket is (főleg zsebtolvajokat) is tartottak fogva. Károlyiék sem számolták fel őket. (Ennek fényében is érthetetlen, hogy a kommunista a vezetők a lövöldözéssel megtakított tüntetésük után, miért úszhatták meg vizsgálati fogsággal.)