remark#88
Nehez kerdes ez (szamomra). Nem azzal akarok vitatkozni amit irtal, mert vegulis egyetertek veled. Csak megis van egy "de"...
Szoval igaz amit irsz, de en eszrevettem a kovetkezot:
1) Ugyanazon allaspont, csak azert mert az szamit hivatalosnak, tobbfelol is rendszeresen "ramtalal", mig az is rendszeresen megesik, hogy az alternativ velemenyek csak akkor talalnak el hozzam, ha keresem oket. Ugyhogy a sajat tapasztalatom alapjan en azt mondom, hogy van egyfajta szelekcio a mediaban... Es akkor most finoman fogalmaztam, es nem hivtam cenzuranak a dolgot - bar a ketto egy es ugyanaz, csak mig cenzuranal jellemzoen masok mondjak meg hogy mi legyen kiszelektalva, addig az "onszelekcio"-nal keres nelkul is kivalogatunk bizonyos tartalmakat. Es az is igaz szerintem, hogy hajlamosak vagyunk az onszelekciora azt mondani hogy az nem cenzura, egeszen addig, mig egy kis kutakodas utan ra nem jovunk, hogy mi is okozza azt a bizonyos onszelekciot...
2) Mivel demokraciaban elunk, ahol papiron minden ugy van ahogy a _tobbseg_ akarja, igy az elozo pontban felvazoltak eredemenye az lesz, hogy azokhoz akik nem kutatnak alternativ velemenyek utan, mindig csak a "hivatalos" allaspont jut el. Aztan ez a tobbseg elmegy szavazni, es leszavaz engem, csak azert mert soha nem hallott meg mas lehetosegekrol... Erdekes demokracia az, ahol a tudatlan, erdektelen vagy felrevezetett (megvasarolt?) tobbseg mondja meg a kisebbsegnek hogy mi hogy legyen...
Szoval manapsag gyakran jut az eszembe, hogy csak azert mert valakinek van penze a sajat allaspontjat masokhoz eljuttatni, vegul vele fognak tobben egyeterteni. Nem azert mert igaza van, hanem azert mert akinek mas a velemenye, az max a haverjait tudja a velemenyevel idegesiteni. Persze tudom hogy nem mondok ezzel ujat, de komolyan azt kellene csinalnom, hogy legyintek, hogy "ez van, nem lehet mit csinalni"?
Es akkor azt még meg se emlitettem, mi van akkor, ha X párt allit valamit a valasztasok elott, aztan miutan ezert a tobbseg rajuk szavaz es kormanyt alakithatnak, akkor hirtelen valtozik az allaspontjuk. Es most nem Magyarorszagrol beszelek. Talan emlekszel hogy a hollandok leszavaztak a EU alkotmanyt. Az egyik mostani kormanypart programjaban benne volt az, hogy ha lesz uj EU alkotmany, akkor ujra lesz nepszavazas rola. Most, hogy hatalmon vannak, mar mas a velemenyuk. Nem akarnak nepszavazast, mert "az emberek ugysem latjak at dolgot, igy nem tudnak megalapozott dontest hozni". Holland kollegam erre csak annyit mondott: igy mukodik a rendszer, mit lehet csinalni?
Szoval teljesen mindegy hogy nepnevelo intezmenynek tartjuk-e a mediat vagy sem, attol meg az emberek velemenyalkotasaban donto szerepe van. Es szerintem megallja a helyet az, hogy a nepszeru hircsatornak, csak a nepszeru hireket kozlik le. Hiszen ettol lesznek... "nepszeruek".