Beszélgetés Buddha tanításáról, buddhizmusról
  • butuska66
    Nos a sok vélemény mellett nem árt ha szóhoz engedjük magát a Tripitakát is.

Az idézetek a Maddzshima-Nikája 2:

" És mivel a fölösleges tanokkal foglalkoznak, a fontos tanokkal viszont nem foglalkoznak, feltámadnak bannük a még fel nem támadt indulatok, a már feltámad indulatok pedig erősödnek.
    Az ilyen ember ostobán ezt fontolgatja: "Léteztem én régebbi korokban, vagy nem léteztem régebbi korokban? Mi voltam régebbi korokban? Hogyan léteztem régebbi korokban?" "Létezni fogok-e a jövendő korokban, vagy nem fogok lézezni jövendő korokban? Mi leszek a jövendő korokban? Hogyan fogok létezni a jövendő korokban?"

"Miközben az ilyen ember ostobán ezt fontolgatja, a következő hat tévhit valamelyike alakul ki benne:"

/csak a 6.-at idézem/

"Jelenlegi énem itt és itt el fogja nyerni a jó és a rossz cselekedeteim jutalmát, és ez az énem állandó, szilárd, örökkvaló, változatlan, mindenkor ugyanaz maras"

Azért idéztem hogy rávilágítson a Buddhista hozzállásra, a a nyugaton oly gyakran emlegetett agymenésekre mint a reinkarnáció vagy a félreértelmezet Karma fogalma