Most pedig dezre reagálok (vagy: lereagálom dezt), mert megérdemli:
"a meteoritok felszíni rétege elég a légkörben, ami a talaj felé száguld az már csak egy, a világűr hidegétől átitatott mag, tehát egy meteorit becsapódás nem forralhatja fel a vizet, igaz a becsapódás helyszíne elég nagy, 3800 méteres tengerszint feletti magasságban fekszik, ami csökkenti a víz forráspontját, de ez legfeljebb 10 Celsius mínusz lehet."
Akkor csináljunk érdemi szövegelemzést, okés?
1. "a meteoritok felszíni rétege elég a légkörben, ami a talaj felé száguld az már csak egy, a világűr hidegétől átitatott mag, tehát egy meteorit becsapódás nem forralhatja fel a vizet,"
Jaj! Ez fájt. Komolyan.
A meteoritok jellemzően sziklás állagúak, mert ha nem, akkor a felső légkörben elolvadna, elpárologna, elillanna, elégne. Ráadásul a meteoritok többségének anyagában van vas, ami piszokul fel tud hevülni. Gyakorlatilag csak a nagy méretű meteoritoknak marad a belseje mélyhideg, de azoknak is a külső felülete izzik, mint a vaskályha, és emiatt, amikor becsapódnak kötelező a hőhatás. És nem ilyen kis teszetosza kézmeleg hőről van itt szó, hanem oylanról, amely képes például a homokot üvegesíteni, magyarán 1500-tól 2500 fokig terjedő hővel kelle számolni. Ez már azért jó darabos forróság, hót meleg.
2. "a becsapódás helyszíne elég nagy, 3800 méteres tengerszint feletti magasságban fekszik, ami csökkenti a víz forráspontját, de ez legfeljebb 10 Celsius mínusz lehet."
Én elolvastam ezt a mondatrészt 2x, 3x, és a legjobb indulattal is aggályosnak tartom, Nekem, ugyanis az jött le belőle, hogy 3800 méter tengerszint feletti magasságban a víz forráspontja -10°C. Pedig lehetett volna érthetőben, magyarosabban is megfogalmazni:
- ...ami csökkenti a víz forráspontját, de ez legfeljebb 10 Celsius fokkal lehet kevesebb, mint a tengerszinten...
- ...ami csökkenti a víz forráspontját, de ez legfeljebb 10%-kal lehet kevesebb, mint a tengerszinten...
- ...ami akár 90°C-ra is lecsökkentheti a víz forráspontját...
Mondjam tovább?
Csodálatos nyelvünk van, amely rengeteg lehetőséget biztosít arra, hogy mondandónkat logikusan, félre nem érthetően, de tömören, sőt, változatosan, hangsúlyos részeket kiemelve tudjuk közölni. Kár lenne tehát kihasználatlanul hagyni eme lehetőségeket és ellinkeskedni a szöveget.