Tömegnövelés
  • Zocsi
    #70
    Az a baj, hogy arányosnak kell lennie a bevitt tápanyag és a fizikai aktivitás mértékének. Ez egy komoly és nyitott vita mind a mai napig a tudósok, diabetikusok, orvosok és fitnessguruk között, hogy mennyi az annyi. Magyarul, hogy egy embernek mennyi kalóriát kell bevinni/nap hogy bírja szusszal. A bírja szusszal az itt az, hogy nullszaldósra jön ki a input/output.
    Nagyon lényeges, hogy milyen a testfelépítésed. Hány kiló vagy, milyen magas, testalkat, testösszetétel arány. (Mondjuk én ez utóbbit soha nem mértem magamon, de kb. 13-14 éves korom óta nyúzom a vasat, időnként intenzívebben, időnként totálisan leállva - mikor mit hoz az élet, és nagyjából kiismertem már a szervezetem igényeit.) A vita témája a mennyiségen alapszik. Elsőkörben itt egy gyors áttekintés, ha érdekel a dolog.

    Másfelől pontosan nem tudom, hogy milyen az anyagcseréd... Mennyire vagy hízékony, mennyire nem, stb. Ha testépítő diétát követsz, akkor ahhoz kell a mozgás, az intenzív mozgás. Ha csak otthon vagy és zabálsz, attól max csak elhízol. Érdemes tisztába kerülni a 3 fő tápanyagcsopot (fehérjék, szénhidrátok, zsíok) mibenlétével és azok hatásmechanizmusával. Itt van egy nagyon leegyszerűsített példa erre. Ez azért lehet fontos, mert minden ember különböző módon reagál a különböző tápanyagokra.

    Tehát sztem lődd be magadnak, hogy mennyi kalóriára lenne szükséged alapból (ehez kell tehát, hogy mekkora most a súlyod, milyen magas vagy, és kb. milyen a jelenlegi fizikai aktivitásod naponta). Ha kérdésed lenne érdemes itt szétnézni, mert elég jó cikkek vannak, és jellemzően az azonos témában írt dolgok már szemszögból, teórából indulnak ki. Ennek függvényében egyél. Itt kihangsúlyozom, hogy én azért ettem akkor annyit, mert eléggé nehéz tréninget tartottam. Szóval bár tápoltam 1000-el, próbáltam ledolgozni is azt. A kettő egyébként progresszven hat egymásra, egymást erősítik.

    nandorb: Nem szedtem. Még nagyon régen, kb. 10 évvel ezelőtt ittam olyat néha-néha, de akkor azt még csak úgy gyerekként uzsonnára, mert finomnak találtam, meg akkor ment a nagy MLM építős, California-s láz az országban... Pénztárcafüggő a dolog teljes mértékben. Ha van kess, akkor én SciTec-et javasolnék, ha kevésbé akkor valami mást... A fő szempont a választásnál az összetétel és a fehérjeszázalék. A legjobb a tisza tejsavó fehérje ha gyors felszívódásút szeretnél (ez edzés után jól jön), de vannak komplex fehérjeporok is... Ezeknek a felszívódása lassúbb, tovább tart még beépül, tovább tart a jóllakotság hatása. Hatásfoka lehet ugyanolyan jó, mint a tejsavónak csakhát az idő itt döntő faktor lehet. Én most jelenleg BioTech ultra whey pro-t használok. Ez egy 70%-os tejsavó fehérje nulla % szénhidráttal. Azért ilyet tolok, mert summa summarum fehérjeszegény táplálkozást vagyok muszáj követni, ezzel pótolom. Inkább szénhidrátból épül fel napi kajálásom... :S
    Egyébként akkoriban is ezt a BioTech-et vettem, mert jónak mondható cucc ár/érték arányban...