• remark #248
    "Most ha virtuális pézel (amiért nem kellett dolgozni) valós árúért, szolgáltatásért fizetsz, akkor nem gondolod, hogy az aki a virtuális pénzt bedobta a rendszerben ajándékba kapott mindent?"

    Ez pontosan igy van, ez vilagos. Es aki ajandekba kap egy halom aranyat, az ugyanigy megboritja a rendszer egyensulyat. Ajandekba tobbfele modon is lehet kapni. En meg mindig kitartok amellett hogy szerencsetlen luzerekkel olcsoert kiterlmeltetni meg mindig kevesebbe kerul mint erofesziteseket tenni mas termek legyartasara es azt aranyra cserelni. Ugyhogy akinek aranybanyaja van, az komolyabb erofeszites nelkul jut aranyhoz. Aki meg kirabolja a masikat, az meg egyertelmubb hogy ajandekba kap egy halom aranyat ugy hogy nem dolgozott meg erte.
    Errol jut eszembe, tisztazodott mar hogy mi lett a WTC alatt tarolt arannyal? Ha jol emlekszem a problema egyik pontja az volt, hogy nincs hivatalos informacio arrol hogy mennyi arany is volt ott. A nem hivatalosan "baromi sok" es a megtalalt mennyiseg a pletykak szerint valakihez kerult. Es akkor meg ovatosan fogalmaztam.

    "Az aranyat viszont nem lehet erőfeszítés nélkül csinálni..."
    Viszont az aranyhoz valo jutas tobbfele modja kozul van amelyik kevesebb es van amelyik tobb erofeszitest igenyel. Ha a piac manipulalva van (ahogy van es volt es lesz is) akkor egyesekre eroltethetjuk a tobb erofeszitest igenylo modozatokat, mig masok megtartjak maguknak a kevesebb erofeszitest igenylo modozatokat. Masokkal aranyat kitermeltetni kevesebb erofeszitest igenyel, mint robotolni a Nike gyarban es varni arra hogy a munkadert megkapod a magad arany reszesedeset.
    Azaz ahogy azt folyamatosan szajkozom, a problema arany alapu rendszernel ugyanaz lenne mint most. A problema pedig a manipulacio.
    A problema az az, hogy a rendszerhez hozzaadott vagy abban meglevo ertek nincs jol bearazva. Aki "áraz" az gyakorlatilag kiskiraly. Kedvere szivhatja ki masokbol a tularazas reven a penzt. Es a rendszer minden egyes tularazas utan probalja az ossz-ertek es az ossz-penz mennyiseget egyenlo szintre hozni.
    Persze fontos eszben tartani, hogy a rendszer csak olyan eltereseket tud korrigalni, amirol tud. Es mivel az ero es a media szinten a "beárazók" kezeben van, igy arrol tudunk csak amirol tudhatunk. :-(