• BlackRose
    #212
    Nem, nem, nem... arany a bankban, nem a föld allatt. A föld allati aranynak nincs semmi értéke, mert először ki kell termelni. Ha így lenne, akkor pl. befelyezed a sulit és előre elkapod a fizetést, mert a tudásod az ennyit ér. Szóval amit adtál el annak nincs értéke. Ez egy dolog amit szintén az államnak kell megakadályozni, mert nem lehet a péknek sem milliókat kérni a potenciális kenyérért, amikor a kenyér megsült akkor sem ér semmit még a vevő meg nem veszi. Ha nincs vevő, holnap a kenyér már telyessen értéktelen, sőt munkát igényel, hogy a szemédbe tedd.

    Ha ez megvan akkor nem számít, hogy a föld mélyén mennyi arany fekszik, mert annak a kibányászása - kitermelése munkát igényel, és időt, szóval az is a piactól függ. Gyakorlatilag az arany értéke nem gyengűlne hanem relatív stabil lenne potenciálissan egy kicsit erősodő tendenciával, mert az arany kitermelési szint évtizedek óta stabil és független az arany piaci árától. Szóval ha sok aranyra van szükség akkor az ára az megy fel mert a kereslet nagy, de a kínálat nem szokott növekedni csak a megszokott szinten, mert a kitermelést nem lehet, máról holnapra mondjuk 10 vagy 50% növelni úgy mint pl. más terméke esetében.

    Minden féle manipuláció probléma, manipulál az állam, manipulálnak a nagycégek (az állam segítségével, vagy minimum passzív figyelésével)... de ez nem számít, mert az arany alapú pénz esetében nem lehetne manipulálni, hiába vagy hajlamos, hiába akarod ha nem lehet akkor nem lehet, és nem azért mert egy emberi törvény tiltja, mert azt mindég ki lehet játszani, hanem azért mert egy természetes törvény áll az utadban és nem láttam még, hogy valaki a természetes törvényeket kitudta volna játszani.