• Turul1
    #97
    "A jogszabályi előírások végrehajtását szolgáló rendőri intézkedésnek - ha törvény vagy nemzetközi megállapodás másként nem rendelkezik - mindenki köteles magát alávetni, és a rendőr utasításának engedelmeskedni. A rendőri intézkedés során annak jogszerűsége nem vonható kétségbe, kivéve, ha a jogszerűtlenség mérlegelés nélkül, kétséget kizáróan megállapítható." (Rtv 19.§)
    -ott a "kivéve" is.

    "Nincs helye a kényszerítő eszköz további alkalmazásának, ha az ellenszegülés megtört és a rendőri intézkedés eredményessége enélkül is biztosítható."
    -itt pl simán fennáll az előző "kivéve" tétel

    az Alkotmánybíróság egy 2000. évi határozata szerint "az intézkedés alá vont állampolgár jogos érdeke az, hogy a hatósági fellépés teljes időtartama alatt tisztában legyen a vele szemben intézkedő személyazonosságával". - ezt itt találhatod meg alulról a 8. bekezdésben


    A rendőrt intézkedése során az egyenruhája és az azonosító jelvénye, vagy szolgálati igazolványa igazolja.

    nemtom tanultátok-e a logikai műveleteket de itt az egyenruha meg az azonosító jelvény között ÉS kapcsolat van, ami csak akkor kap igaz értéket, ha mindkettő igaz (ott van a szolgálati igazolvány is, ami kiválthatja az azonosítót, azt viszont a rendőrnek _kötelessége_ megmutatni az eljárás alá vont személynek.)