"Pohár, szék, asztal, szőnyeg, szekrény, soroljam még? Ezeknek mégis melyik háborús fejlesztés volt az alapja?"
Gondoltam annyi eszed azért van, hogy tudjad kontextusban értelmezni a mondalivalómat. Nyilván a "tárgyak"-on techniaki kütyüket értettem, nem mindent. Technológiai fejlődésről beszélünk, ha esetleg elfelejtetted volna.
"Nem vagy te kicsit elszállva magadtól?"
De. És? Közöd?
"erről nem tudok, de mesélhetnél a telefonról és a rádióról is, ha már példaként felhoztam."
Nyilván vannak olyan dolgok, amiknek a felhasználása, elterjedése nem háborúk során/hatására történt. Ezt én egy szóval sem vitattam. (A fejlődés mértékén van a hangsúly) De a rádióhullámok igazán hasznos felhasználása (radar, légiirányítás) háborús alkalmazás.
"aha. Akkor Irakban és Afganisztánban biztos szabadtéri színházi előadás van egy csomó amerikai egyenruhába, mint jelmezbe öltöztetett statisztával...."
Jó, az imént valaki (talán Nexus elvtársad) hozta fel, hogy mekkora visszesést hozott nekik Irak. Ez neki szólt. Nyilván háborúznak, de nem teljes gőzzel, sőt, a személyesen érintetteken kívül szinte észre sem lehet venni.
"ez rossz példa."
Aláírom. Kifogytam a jó példákból, mér mindet ellőttem. Csak fikciókat tudok felvázolni (lásd idegen invázió). De szerintem szemléletes. Bár ebből sem értitek.
"A háborúk alatt többnyire nem fejlesztések folytak, hanem a hadieszközök és a lőszerek tömegtermelése, és az is a hátországban. A német példát most hagyjuk, mert az kivételes eset volt."
Igen, de a jó elmélettől tömegtermelésig el kell ám jutni! És azt jellemzően nem a civil szektor tette, vagy jelentős támogatással a hadsereg/állam részéről.