"Azt ugye tudod, hogy a géped egy vicc? Egy közepes gyár számítógépe 50-100 szorosan veri számítási teljesítményben a PC-det, és akkor hol van ez még a katonai szuperszámítógépektől?"
Hát azt nem is mondtam, hogy PC-ről irogatok!;)))
De mint írtam, a katonai alkalmazású célszámítógépek, messze nem követelnek olyan teljesítményt, mint az a gépezet amit használok. A fejlesztése is civil cégek együttműködésén alapul.
"Érdekes, hogy pont erről beszélek én is, és mégsem érted. Béke van, nem jelent már előnyt _fejleszteni_ az űrutazást, hát basznak rá. A civilek meg ellesznek még vagy 15 évig azzal, hogy eljussanak arra a szintre, ahol már tartunk. Majd ha a civil űrprogram kikaparja a gesztenyét, mondjuk felfedeznek pár uránlelőhelyet a Jupiter holdjain, és elkezdődik a hajrá, hogy ki ér oda hamarabb kitermelni, akkor majd lesz fejlődés rakéta, űrmeghajtás, űrállomás szinten. Addig meg csak az a technológia terjed el, ami már 30 éve elérhető."
Ahogy az atomipar kiépítésekor, az USA-nak az alaptechnológiák kifejlesztése után lehetősége lett volna, hogy előbb álami megrendeléseket adjanak az űripar infrastruktújának megteremtésére, aztán hagyják, hogy a civil cégek működjenek.
Baxtak megtenni, mert akkor a hideg meg a Vietnám-i háborúval voltak elfoglalva, az vitte a pénzt.
Most az Irak-i háború anyi forrást elvisz, hogy lecsúsznak a hadsereg modernizációjáról is, 15 év múlva a Kínai elvtársak, meg nem lesznek már ilyen semlegesek mint most.
Szal a háború nem jelent igazi fejlődést, mert a kihívás csak abban nyilvánul meg, hogy honnan tudják a forrásokat hozzá előteremteni. Az iraki háborúban nincs semmi olyan technikai eszköz, ami egy ilyen konfliktus hatékonyabb megvívávában segítene, de már a hozzá hasonló Vietnám-iban sem volt!
A németek a II. VH-ban és utána bemutatott fejlesztéseiket 10-15 évvel korábban kezdték!!! Egy csomót forrás hiányában nem tudtak befejhezni, mert mondjuk a korábbi generációhoz tartozó Me-109-eseket kelett gyártani, pedig azok már nem tudták felvenni a versenyt a szövetségesek gépeivel.
Szal állami támogatás kell, háború viszont nem egy új technológia bevezetéséhez.