• NonsenS
    Úristen: A fejem fogtam a hsz-ek olvasása közben.

A józan paraszti ész valóban sokszor jó, de sokszor viszont nem. Nem szabad csak arra hagyatkozni minden esetben.
    Hogy Arkhimédész törvényét (azt hiszem, hogy) szó szerint idézzem:
    "A folyadékba mártott test annyit veszít a súlyából, mint az általa
    kiszorított folyadék súlya"

Fogsz 1, azaz egy liternyi vizet, lefagyasztod, s az jégkocká lesz. Belehelyezed a folyadékba (jelen esetbe vízbe) és az kiszorít valamennyi vizet. Ezáltal a súlya nulla lesz. Itt megjegyezném, hogy ha ólom- vagy vasgolyót helyezünk a vízbe, akkor annak marad súlya és az már más történet.
    Szóval ennek a valamennyi mennyiségű víznek kell kiszámolni a térfogatát. Arkhimédész törvényét felhasználva (amibe ha beleköttök, akkor az már nem az sg.hu "informatika és tudománn"yal foglalkozó internetes hírportál fórumának feladata elbírálni, hanem inkább egy elmegyógyé) "a vízbe mártott test annyit veszít súlyából, amennyi az általa kiszorított víz súlya". Tehát ugyebár az eredeti 1 liter víz súlya körülbelül 10 N (itt nem számítva a N~kg közötti átváltási pontatlanságokat, s azt, hogy a hőmérsékletváltozásra változik a térfogata), s akkor köteles ennyi vizet kiszorítani, mikor vízbe tettük. Miután elolvadt, akkor is ugyanúgy 10 N súlyú vizet szorít ki, hiszen ilyenkor is gyakorlatilag a súlytalanság állapotában van. És mivel ugyanannyi vizet szorít ki fagyott és folyékony állapotban is (tk. a jégkocka és az olvadt víz), ezért mi lenne az az erő, amely felnyomná a vízszintet????

Bocsánat, hogy újból felhoztam a témát. Őszinte résztvétem Dredd, hiába az értelem, s szándék, ha elvész!