Tényleg nem létezik?
-
Gimnazista voltam, ha jól emlékszem másodikos. Félévkor az addigi fizikatanárnőnk elment szülni, és tavasszal egy új fizikatanárnőt kaptunk. Nagydarab nő volt, nagy vörös göndör hátul kusza sörénnyel, gyorsan megkapta (a háta mögött persze) az Oroszlánkirály nevet. :P
Alap fizikaóra volt, az ellenállások soros és párhuzamos kapcsolása volt a téma. Én ezzel tökéletesen tisztában voltam már akkor is, elvégre tanultuk általános iskolában, de előkerült már fizika fakultáción is. Gyorsan pár sorban levezettem magamnak a füzetbe, aztán elkezdtem a haverommal dumálni. Olyan jó húsz perc után felnéztem a táblára, és ledöbbentem. A tábla tele volt írva, és a tanárnő épp valami eszméletlen baromságot keretezett be, mint végeredményt, közben vigyorgott hozzá. Haverral összenéztünk, elfojtottuk a kirobbanni készülő röhögést, aztán szóltunk neki, hogy az úgy nem lesz jó. Kínos vigyorgás, elvörösödés, tankönyvbe belenézés következett. Addigra megtaláltuk a hibát, hogy a harmadik lépést elbaszta a levezetésben, és onnantól masszírozta a szart egy teljes táblán keresztül. Szóltunk neki, hogy hol a hiba(meg megtalálta ő is a könyvben), onnantól két lépésben eljutott a végeredményre.
Na ez a tanárnő az őszi félévben már nem tanított az iskolánkban.
Noha közvetlen közöm nem volt hozzá, ez nekem megbuktatásnak tűnik. Legfeljebb annyi részem volt a lelépésében, hogy ezt a történetet elmeséltük aztán a fakultációs tanárnak is, tehát eljutott a tantestületig/igazgatóig. Meg nem csak mi panaszkodtunk rá, hogy hülye, hanem minden osztály fizika faktosai, akiket tanított. Az alap óraszámú fizikásoknak egyébként tetszett, mert a saját tudásához mérten követelt a dolgozatokban is, ami azt jelentette, hogy mindenki egy-másfél jegyet javult a félévi átlagához képest.
Ő egyébként számítógépes boltban volt eladó előtte. Gondolom oda is ment vissza aztán... Arra alkalmasnak tűnt...
"Ami pedig az inercia rendszer Newtoni és Einsteini fogalmai közötti különbséget illeti, tudod mi a különbség köztük?"
Ne szaladjunk annyira előre! Inkább az a kérdés, hogy te érted-e már a különbséget a gyorsuló vonatkoztatási rendszer és az inerciarendszer közt, vagy még mindig úgy gondolod, hogy Newton törvényei minden esetben érvénesek?
És érted-e már a fiktív erők fogalmát?