Tényleg nem létezik?
  • dronkZero
    Szándékosan hoztam fel új modellt, mert a tiéd szart sem ér, már megbocsáss. Rossz modellből nyilvánvalóan rossz következtetésre jutsz. A kiskocsi semmilyen módon nem szemlélteti a Coriolis-hatást, a modell erre nem használható.

Az én modellemre figyelj, és az én magyarázatomra, ne kisautózz össze-vissza.

Eszközök:
    Föld, puska, puskagolyó.

Vonatkoztatási rendszerek:
    1. esetben a puskából nézzük, ekkor a golyó kanyarodni látszik, van Coriolis-erő
    2. esetben az űrből nézzük, látjuk a Földet forogni, látjuk, hogy a puska is elfordul a Földdel együtt, és látjuk, hogy a golyó egyenes vonalú egyenletes mozgást végez, és nincs Coriolis-erő.

Esemény:
    Puskából kilőjük a puskagolyót.

Magyarázat:
    1. esetben a rendszerünk nem inerciarendszer, mert a rendszer gyorsul (centripetális gyorsulással, a körmozgás következtében, de ez most mindegy) A nem-inercia rendszerek jellemzője, hogy a mozgó rendszer gyorsulását az inerciarendszerben mozgó tárgyakra fiktív erőként kell alkalmazni. És a hangsúly a fiktív szón.
    2. esetben a rendszerünk inerciarendszer, nem gyorsul, így nincs szükség a fiktív erőkre, minden mozgás függetlenül megfigyelhető, nincsenek a rendszer gyorsulásából származó hatások.

Dióhéjban: A kisautós modelled sajnos teljesen téves, a kerekek súrlódásának hatása és a kapcsolat a forgó rendszerrel teljesen kiküszöböli a Coriolis-hatást.
    1. esetben a korongról nézve a kisautó e.v.e.m.-t végez, 2. esetben a mozgás arkhimédeszi spirál utat ír le.

"Lendítsd meg sugár irányban azt a kisautódat, amelyiket tologatni szoktad! Ha nem hatna rá a Coriolis erő akkor egyenesen halad a megindítás irányába..
    Különben elfordul a forgás irányába."

Amit itt írtál, az bizony a kerekek súrlódásának a hatása.

Azt az egyet nem értem, hogy ha a kinematikával ilyen problémáid vannak, akkor mi a francot akarsz a relativitáselmélettel?