Tényleg nem létezik?
  • dronkZero
    Többek közt azért van 5 érzékszerved, hogy kiszűrhesd az egyes érzékszervek csalódásait vagy működési hibáit.

Ha meg az agyad működik rosszul, az necces, de akkor fogsz egy másik agyat, és leellenőrizteted vele a tapasztalásodat... Aztán ha ő nem erősít meg, akkor elkezdhetsz aggódni.

"Ahhoz is valamely érzékszerveden keresztül jutsz el."

Ez igaz, de nem közvetlenül. Tehát egy mérési jegyzőkönyvet valóban a szemeddel látsz, de az agyaddal olvasod és értelmezed. Érzékszervi csalódás ezzel bizony ki van szűrve. Tehát nem számít, hogy mennyire bizonytalan egy érzékszerv, azért van a mérőeszköz. Az nem bizonytalan.

A tudomány egyik első lépése és egyik első célja az volt, hogy függetlenítse a megfigyeléseket a megfigyelő személyétől. Ma már ez nem törekvés, ez az alap.
    De jó példa erre az SI, ahol egységes, és független mértékegységeket vezettek be az addigi antropomorf mértékegységek (öl, láb, arasz, stb) helyett.

Én két lehetséges utat látok arra, hogy nem létezik objektív valóság:
    1. Mindenki ugyanazt a világot hallucinálja
    2. Én vagyok az isten, és MINDENT én hallucinálok, tehát nincs olyan, hogy "mások", meg nincs olyan, hogy világ.

Mindkét állítás cáfolhatatlan, tehát tudományos szempontból pont 0 értékű. Marad az, hogy van objektív valóság, és pontosan 1 darab van belőle.