digital#58
Szerintem, amolyan szittya-magyar-virtus módjára fel van fújva ez a korona téma, anit Gy.F írt abban van ráció, érdemes elolvasni szerintem. ( és nem vagyok sem gyf sem viki fan...)
Gyurcsány így ír erről ma internetes naplójában: "Fel nem foghatom, hogy mitől lenne a harmadik Magyar Köztársaság jelképe a Szent Korona. A köztársasági eszmerendszer egész lényege abból a hitből, meggyőződésből származik, hogy a demokratikus államhatalomban a közhatalom forrása a nép és a népakarat. Hogy a közhatalom nem természeti vagy isteni eredetű, hanem a demokratikus népakarat által meghatározott."
A miniszterelnök szerint: "Tisztelni és becsülni kell a nemzeti hagyományokat, a nemzet történelmét. Magunkénak kell vallani az államalapítás óta eltelt jó egy évezred hagyományát. Ám a hagyományok tisztelete nem jelenti szükségképpen azt is, hogy politikailag azonosulunk velük, azt meg végképp nem, hogy közjogi érvényességet tulajdonítunk azoknak."
"A német Reichstagban nem látom a német császárság jelképeit. Az osztrák parlamentben sem találkoztam az osztrák császárság idejére utaló jelképekkel. A Francia Köztársaság nem próbálja meg a köztársasági hagyományokat relativizálni azzal, hogy visszanyúl a Bonaparte-ék vagy a Lajosok világának jelképrendszeréhez. Büszke arra, hogy köztársaságot teremtett."
"A jobboldalon gyakorta megfogalmazódnak olyan törekvések, amelyek a Szent Koronának közvetve vagy közvetlenül közjogi szerepet tulajdonítanak. Ez a szándék nem támogatható, sőt, meg kell vele küzdeni." - írja Gyurcsány Ferenc.